Lunatic Soul – Through Shaded Woods

Lunatic Soul är ett soloprojekt av basisten, låtskrivaren och sångaren Mariusz Duda i det polska bandet Riverside. Bandet Riverside har en stor och hängiven fanskara men även sidoprojektet Lunatic Soul uppskattas av många. Detta beror delvis på att många älskar Mariusz unika röst men också på att musiken är mystisk och melankolisk på ett sätt som avviker en hel del från Riverside. Det var först tänkt att bara släppa tre album under titeln Lunatic Soul men Mariusz ändrade sig tydligen här för nu är vi uppe i det sjunde skivsläppet sen debuten med det fantastiska svarta albumet från 2008. Personligen håller jag dock det vita albumet från 2010 som min favorit tätt följt av ”Walking on a flashlight beam” från 2014.

Det nya albumet ”Through the shaded woods” markerar en tydlig ändring av stilen på musiken från Lunatic Soul. Borta är (nästan all) melankoli och bitvis är låtarna rentav gladlynta, dansanta och positiva. Mariusz berättar att han denna gång inspirerats av folkmusik från Polen och Skandinavien. Och visst kan man känna igen detta i rytmerna (inte minst i den inledande ”Navvie”) och melodislingorna som man mycket väl tänka sig kan framföras av diverse spelmän. Låten ”The Passage” tycker jag också har tydliga partier av en klassisk polska. Här och där kan man till och med komma att tänka på skotska toner med säckpipa när man hör musiken. Fortfarande håller Mariusz fast vid att elektriska gitarrer inte skall användas i detta sidoprojekt vilket ger musiken en speciell karaktär. Vi känner ju Mariusz som en förträfflig basist men här är det snarare hans skicklighet på de akustiska gitarrerna som dominerar. Lite mystik finns kvar i det faktum att albumet kretsar kring miljön i en trolsk skog som syns på omslaget och där musikvideon till den inledande låten ”Navvie” spelats in. Skogskänslan understryks också i slutet av titellåten ”Through Shaded Woods” där man hör trampet bland alla vissna löv i skogen.

Man kan säga att de inledande fyra låtarna genomsyras av den folkmusikinspirerade stilen och de är lätta att tycka om, särskilt den inledande ”Navvie”. Men det är tyvärr inte någon bestående känsla efter ett antal lyssningar. Låtarna griper inte riktigt tag i mig som i flera tidigare album. Men de sista två låtarna släpper folkmusikprägeln och närmar sig i stället mer typiska stämningar från Lunatic Soul. Den första halvan av ”Summoning Dance” är otroligt vacker med underbar sång och imponerande spel på akustisk gitarr. Tyvärr fortsätter det inte så genom hela låten och den avslutande hälften känns inte alls lika inspirerande. Men min favorit på plattan är ändå den avslutande ”The Fountain”. Vacker så att man ryser. Här har vi allt det jag lärt mig älska så mycket från Lunatic Soul och från Mariusz Duda som fortsätter att göra musik som berör på ett sätt som få kan göra.

Ett annorlunda och något ojämnt album från Lunatic Soul men med en alldeles underbar avslutning.

Lunatic Soul – Through Shaded Woods
Kscope music

1.Navvie
2.The Passage
3.Through Shaded Woods
4.Oblivion
5.Summoning Dance
6.The Fountain

lunaticsoul.com

www.facebook.com/lunaticsoulband

Betyg: 7.5/10 

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.