Transatlantic – The Absolute Universe

Transatlantic
Neal Morse (keyboards, gitarr, sång ), Roine Stolt (gitarr, sång), Pete Trewavas (bas, sång) ,Mike Portnoy (trummor, sång).

www.facebook.com/TransatlanticMusic

Transatlantic  – The Absolute Universe  ett efterlängtad albumsläpp i två varianter The Breath Of Life och Forevermore. Vi går här in på The Breath Of Life eller om man så vill den korta versionen. Bara omslaget ger en  ju förhoppningar om mängder med högklassig musik” Kuriosa: på åttiotalet köpte undertecknad ibland skivor bara på omslaget och upptäckte en hel del riktigt bra band (skapare är här Thomas Ewerhard)”.

Bakom originalinspelningen tillika dubbla CD versionen Forevermore  på hela 90 minuter står vad jag förstår Roine Stolt bakom rodret medans Neal Morse tog sig an den komprimerade 60 minuters varianten (singel CD) som fick en helt annan mixning och dessutom nyinspelades. Delar av musiken blev även omplacerade, nya texter och låttitlar tillkom liksom alternativa instrument, även en del vokala inslag fick ny sångare mm. The Breath Of Life berikades även med ett helt nytt alster Can You Feel It .

Redan vid första lyssningen efter inledande filmiska Overture får vi ett typiskt Transatlantic spår Reaching For The Sky med idel härliga igenkännarfaktorer. Higher Than The Morning och här presenteras bandets mera melodiska sida med fina harmonier och med Take Now My Soul vävs även mer jazzigare inslag in. Beskriva musiken från ett band med så skickliga musiker från de stora banden inom symfoniska/progressiva rocken är ju nästintill omöjlig. Transatlantic levererar musik i en nästan oändlig variation och blandningen av det majestätiska, pampiga och finstämda ger en allt som ofta rysningar av välbehag som exempelvis på spåret Solitude. Avslutande Love Made A way  levererar  över niominuters musikalisk njutning i typisk Transatlantic anda.

Transatlantic – The Absolute Universe: The Breath Of Life
InsideOut Music

1 Overture 5:53
2 Reaching For The Sky 5:40
3 Higher Than The Morning 4:32
4 The Darkness In The Light 5:43
5 Take Now My Soul 3:31
6 Looking For The Light 4:04
7 Love Made A Way (Prelude) 2:13
8 Owl Howl 05:26
9 Solitude 4:24
10 Belong 2:22
11 Can You Feel It 3:17
12 Looking For The Light (Reprise) 4:57
13 The Greatest Story Never Ends 2:57
14 Love Made A way 9:16

Forevermore:  2-CD versionen är om man måste välja ett köp att föredra mer av Transatlantic som då får avnjutas. Ett glädjepiller ala Beatles som måste framhävas är underbara Rainbow Sky med sin härliga stämsång och finstämda instrumentering. The Sun Comes Up Today inleds med ”Queenliknande” harmonier som efterföljs av majestätiskt gitarrspel och stundtals Genesis vibbar i taktsektion, inte heller så ofta man får höra Pete Trewavas på leadsång .Visbetonade Lonesome Rebel där Roine Stolt står för finfina skönsången och ett visst The Flower Kings gör sig påmind. The Greatest Story Never här i en längre version än på The Breath Of Life och mer av stiltypiskt Transatlantic med alla deras variationer är aldrig fel. När året närmar sig sitt slut är jag inte förvånad om tyckandet/betyget höjts och visst har man då båda versionerna i sin ägo.

Transatlantic – The Absolute Universe: Forevermor
InsideOut Music

CD 1:
1 Overture08:11
2 Heart Like A Whirlwind 5:11
3 Higher Than The Morning 5:29
4 The Darkness In The Light 5:43
5 Swing High, Swing Low 3:48
6 Bully 2:11
7 Rainbow Sky 3:19
8 Looking For The Light 3:59
9 The World We Used To Know 09:21

CD 2:
1 The Sun Comes Up Today 5:38
2 Love Made A Way (Prelude) 1:25
3 Owl Howl 7:05
4 Solitude 5:41
5 Belong 2:49
6 Lonesome Rebel 2:53
7 Looking For The Light (Reprise) 5:12
8 The Greatest Story Never Ends 04:17
9 Love Made A Way 8:02

Med dryga veckan för recension och så stor mängd komplex musik att inta blev här några reflektioner efter alldeles för få lyssningar känns det. Ändå är det just det som är styrkan hos detta eminenta band, det finns saker att upptäcka och uppskatta redan efter första genomlyssningen, den tionde och åtskilliga lyssningar senare. Femte albumsläppet från detta s.k. superband inom den progressiva genren har gjort det igen, rekommenderar ett köp och ni får många timmars musikaliska njutningar!

Transatlantic – The Absolute Universe: The Breath Of Life
Betyg: 9/10

Transatlantic – The Absolute Universe: Forevermore
Betyg: 9/10

Conny Myrberg

1 svar på ”Transatlantic – The Absolute Universe”

  1. Kan bara hålla med! Gav dem 9.5/10 (Forevermore) respektive 9/10 (The Breath of Life) i min recension för Stargazed Magazine.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.