Riverside – Out Of Myself (2021 re-issue)

Återutgivning av gamla bands album är väl sällan något man höjer ögonbrynen för men det finns faktiskt undantag. Det gäller inte minst återutgivningen av polska Riversides debutalbum ”Out Of Myself” som först släpptes 2003. Ett av motiven för återutgivningen är kanske att det numera finns en stor fan-marknad för vinyl-versioner vilket inte riktigt hade etablerats redan 2003. Ett annat kan möjligen vara ett intresse att uppmärksamma ett fenomenalt band för en ny publik. Ett tredje kan också vara att man genom nyproduktion och mixning tror sig kunna förbättra inspelningen, både musikaliskt och tekniskt. Jag skulle tro att alla av dessa motiv kan spela in även för denna release. Vi kan även notera en svensk koppling till denna återutgivning då re-mastering har gjorts av Finspångssonen Dan Swanö (som på sistone varit rätt så involverad i album av bland annat Opeth och Katatonia).

För egen del föddes intresset för Riverside helt och hållet av detta album som slog helt knock på mig när den gavs ut 2003. Så här i efterhand är jag fortfarande helt fascinerad över att ett band kan släppa ett album av den här digniteten redan vid debuten. Musiken kändes så helgjuten och musikerna så samspelta (och jämbördiga!) att man nästan fick intryck av att bandet funnits sedan lång tid tillbaka.

Många tror att sångaren och basisten Mariusz Duda var den som startade bandet men faktum är att det var trummisen Piotr Kozieradzki och gitarristen Piotr Grudziński (som båda var stora fans av progressiv rockmusik) som drog igång det hela. Tillsammans med keyboardisten Jacek Melnicki startade de bandet strax efter millennieskiftet (dock ersatt ett par år senare av Michail Lapaj) och så småningom cirka ett år senare anslöt Mariusz Duda (som basist). De började raskt arbeta på nytt material och det tog inte lång tid förrän Mariusz antog utmaningen att också till slut stå för sången på plattan. Vi är många som är glada för detta beslut (Mariusz behagliga röst är ju helt unik!).

Albumet innehåller 9 ganska varierande låtar som var för sig håller mycket hög kvalitet. Inte minst den långa intro-låten ”The Same River” som naturligtvis var den låt som först fångade mitt intresse och fick mig att lyssna vidare på plattan med stigande fascination. Låten byggs upp gradvis men marscherar snart fram med förbluffande taktfasthet och en otroligt fin klangharmoni mellan bas, gitarr och keyboards. En liknande känsla möter man lite senare på albumet i låten ”Reality Dream II”. Ett mäktigt sound hela låten igenom och den inleds med den numera kanske glömda telefonsignalen för ”Abonnent okänd”. Vem kunde tro att det gick att bygga en låt på denna signal? Mycket fint gitarrspel av Piotr Grudziński med kristallklara toner på gitarren! Vilken förlust det är att vi inte har Piotr i livet längre.

Själva titellåten ”Out Of Myself” har ett fascinerande bastema som driver låten framåt. Något man märker här och i andra låtar efter ett tag är hur bandet ’leker’ med takten med nya taktbetoningar hela tiden. Så här i efterhand ler man lite åt den polska brytningen i sången från Mariusz. Det engelska uttalet har tveklöst blivit bättre senare i karriären.      

Låten ”I Believe” är den första låten där bandet visar en annan (som det skall visa sig senare) typisk sida i låtskrivandet, nämligen den lite melankoliska och sorgsna attityden i musiken. Allt börjar med tjattret från människor på ett party som långsamt tonar bort och där sedan Mariusz sjunger väldigt vackert om sin känsla av utanförskap. En otroligt vacker låt som ger mig rysningar. Det där gitarrkompet! Klara vibbar av tidiga Porcupine Tree i soundet. En av Riversides allra bästa låtar genom karriären.

Fast frågan är om inte toppnumret på denna platta (och kanske i hela karriären!) är låten ”In Two Minds”. Musik som får mig att rysa från första sekunden till den sista. Och vilken text! Refrängen:

”But if you’ll loose your faith,
know that I am still your friend
And if the sky falls down,
know that I will still support you”

De här trösterika orden är ju något vem som helst skulle vilja höra från en vän. Och så tillsammans med denna underbara melodi och harmonier. Man bara smälter ju!

Albumet avslutas sen med den sköna och avspända låten ”The Curtain Falls” och som allra sista nummer den släpande jazzinfluerade ”OK” där vi för ovanlighetens skull får höra vispande trumkomp.

Som sagt, det är ovanligt att band inleder sin karriär med ett så här högklassigt album. På något sätt marscherade Riverside direkt in till toppen av den progressiva rocken i början av milleniet istället för att gradvis arbeta sig in som andra band. Och där har de stannat, inte minst genom Mariusz Dudas fenomenala insatser både som kompositör och basist.

Om någon frågar dig vad som är så speciellt med progressiv rockmusik jämfört med mer traditionell rockmusik så är det här ett album som du kan sticka i näven på vederbörande. Det kan knappast bli en mycket bättre representant för denna lite speciella genre.

Till sist, när det gäller ljudet på nyutgåvan är det svårt att bedöma utifrån de begränsade digitala promo-filer som recensenter numera får nöja sig med. Men även dessa låter jättebra i detta fall så jag kan inte annat än att tro att ljudkvalitén på CD och vinyl bör vara mycket bra.

Riverside – Out Of Myself
InsideOut Music

1.The Same River
2.Out Of Myself
3.I Believe
4.Reality Dream
5.Loose Heart
6.Reality Dream II
7.In Two Minds
8.The Curtain Falls
9.OK

www.riversideband.pl

www.facebook.com/Riversidepl

www.instagram.com/riversideband.pl

Betyg: 10/10 

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.