Pink Floyd – Live at Knebworth 1990

En sån dag det var, sista juni 1990. När jag och kompisen Totte anlände till Knebworth-festivalen, en dryg timme norr om London, hörde vi Tears for Fears i fjärran. Vi kom lite närmare till Status Quo och Cliff Richard, vi såg Robert Plant gästas av Jimmy Page, därefter ett allstarjam med Clapton, Knopfler och Elton, vartefter Phil Collins förvandlades till Genesis, och så näst sist ett greatest hits med Paul McCartney. Och så slutligen the mighty Pink Floyd. Vars set nu för första gången finns utgivet separat på dubbel vinyl och enkel CD. 

Spelningen, som inleddes med ”Shine on you crazy diamond” och avslutades med ”Run like Hell” – alla konsertavslutningars konsertavslutning –  bjöd på flera unika framträdanden. Saxofonen trakterades av Prince-alumnen Candy Dulfer, i kören stod mor och dotter Vicki och Sam Brown, i slutnumren anslöt sig keyboardisten/kompositören Michael Kamen, medan ”The great gig in the sky” för första (och enda?) gången framfördes live av Clare Torry, som ju sjöng/wailade låten i original på ”The dark side of the moon” 1973.  

Och det var ett formidabelt kortset som framfördes. Förutom sagda stycken skämdes vi bort med en känslosam ”Wish you were here”, den vid tiden senaste skivan ”A momentary lapse of reason” representerades av en monumental ”Sorrow”, ”Money” gjordes i niominutersversion där snart sagt alla fick spela solo, och ”Comfortably numb” är ju ett majestätiskt mästerverk, även om vi denna kväll ”endast” fick avnjuta den i sju minuter. När detta livealbum avslutas med tydligt hörbara fyrverkerier, ryser jag över hela kroppen och tänker tillbaka på den ljuva tid då murarna rämnade och den ljusnande framtid såg ut att vara vår. 

Ljudet? Alla tiders. Paketeringen? Jo, den är stilig, och i paketet ingår ett tjusigt bildhäfte. Häftet lämnar dock en del i övrigt att önska, då det enbart innehåller närbilder föreställande David Gilmour, Richard Wright och Nick Mason. Jovisst är dessa tre viktigast, men raden av extramusiker bör inte förringas. Åtminstone borde de prominenta Clare Torry och Candy Dulfer ha avbildats.

Pink Floyd – Live at Knebworth 1990
Warner Music

  1. Shine on You Crazy Diamond, Parts 1-5
  2. The Great Gig in the Sky
  3. Wish You Were Here
  4. Sorrow
  5. Money
  6. Comfortably Numb
  7. Run Like Hell

www.facebook.com/pinkfloyd

Betyg: 8/10

Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.