T2 – It’ll all work out in Boomland

Den här skivan orsakade visst rabalder på ett Facebookforum härförleden, då somliga menade att verket hör till progrockarens baskunskaper. Själv hade jag aldrig hört talas om albumet, men min nyfikenhet var väckt, och av en slump återges skivan just i vår. 

Det är en fin utgåva bestående av tre skivor, och jag gillar hur allt öppnar stämningsfullt med ”In Circles”, en sorts jamrock med tillbakalutad sång och avslutad med vissa fanfarer. Låt nummer två ”J.L.T.” bjuder ungefär samma sak, men med mer prominent blås. Jag kommer osökt att tänka på Pink Floyds ”Atom Heart Mother”-svit. Oljudet som ändar stycke tre (”No More White Horses”) ger liksom första skivans fjärde och sista låt ”Morning” förnimmelse av tidiga King Crimson, både det andäktigt vackra sångpartiet och det mer stökiga segmentet. 

Sedan kommer skiva två (om jag förstått saken rätt sessions till en aldrig utgiven andraskiva), där jag framför allt tycker om det undersköna samspelet mellan flöjt och mellotron i stycket ”T2”. Jovisst hörs Genesis, men ännu mer av – återigen – King Crimson. 

Skiva tre (mera sessions) äger flera fina stunder, den med. ”The Gambler” ger oss exempelvis härlig slidegitarr i uppmuntrande bluesrock, medan ”Closing Your Eyes” skickar tankarna till The Moody Blues och ”Nights in White Satin”

Med i paketet ligger ett illustrerat häfte med bandets historia. Här beskrivs varför man bytte namn från Morning, men inte varför man valde just T2. Här förtäljs dessutom historien om hur gitarristen beskrevs som ”en ny Eric Clapton”, vilket jag väl inte direkt kan instämma i, även om hans spel är skönt. 

Så – varför slog T.2 aldrig igenom? Jag kan se ett par olika orsaker. Dels har vi sången, som visserligen är fin, men inte helt karaktärsstark. Dels vill låtmaterialet aldrig brisera, utan ligger mesta tiden och vilar i en för all del angenäm lunk. Musiken är hela tiden fullt godkänd, men att skivan skulle vara lika basic som exempelvis ”Close to the Edge” eller ”Selling England by the Pound” ställer jag mig alltjämt tvivlande till.

 

T2 – It’ll all work out in Boomland
Esoteric Recordings

DISC ONE:
IT’LL ALL WORK OUT IN BOOMLAND
THE ORIGINAL ALBUM RE-MASTERED

 1. IN CIRCLES
 2. J.L.T.
 3. NO MORE WHITE HORSES
 4. MORNING
  DISC TWO:
  T2 – 1970 SESSIONS
 5. HIGHWAY
 6. CAREFUL SAM
 7. TIMOTHY MONDAY
 8. CD
 9. THE MINSTREL
 10. FANTASY
 11. T2
  DISC THREE:
  1971 – 1972
 12. AND TIME
 13. LOOKING BACK
 14. QUESTIONS & ANSWERS
 15. SEVENTY-TWO
 16. THE CLOWN
 17. THE GAMBLER
 18. CLOSING YOUR EYES
 19. INTO THE RED
 20. PDQ

Betyg:  7/10

Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.