Festen på Gärdet

Jag har alltid haft en romantisk syn på det svenska 1970-talets musikrörelse. Jo, jag vet genom att läsa på att där fanns politiskt dogmatiska småpåvar, oändliga stormöten och en viss inkonsekvens i jämställdheten. Men från min barndoms Uppsala minns jag folkfester i Stadsparken med mat, dans och målade ansikten. Tydligen var jag dessutom och såg Tältprojektet, men det har gömt sig bakom minnets tunga tältdukar.

Och alldeles i rörelsens början, i samband med de första musikfesterna på Stockholms Ladugårdsgärde, har jag förstått att den extrema vänstern ännu inte lagt beslag på rörelsen. Och det är detta som sammanfattas på denna dubbel-LP, vilken firar femtioårsjubileum och idag ges ut på nytt. Det fina bildmaterialet som medföljer påverkar upplevelsen rejält, liksom det häfte där festivalens och albumets historia förtäljs. Det är förresten inte ”bara” musiken vi får höra, utan inklippt på valda platser hör vi publiksnack, vädjanden från scenen och efterlysningar av gråtande barns mammor (inte pappor!). Med slutna ögon och lite fantasi kanske man kan flyta tillbaka till 1970…

Men musiken är ju allra viktigast, och något jag slås av är dess enorma bredd. Här finns allt från visor via folkmusik (svensk, indisk, nordamerikansk) till tung rock. Kvalitén? Tja, en smaksak! Själv stordiggar jag den sitar-orientaliska ”Dagen är över” med Charlie & Esdor, vislegendaren Turid (när hon sjunger på engelska låter hon förvillande lik Joni Mitchell) och Samla Mammas Manna (vilka visserligen ligger i vaggan här, och har sina fantastiska eskapader framför sig). Andra favoriter är Fire, som med ”Nu är det sommar” sjunger hårdrock på svenska precis lika tidigt som November, liksom den hårdhänt folkloristiska ”Bosses låt” av Bosse Hansson och med Fläsket Brinner. Mycket annat är väl hellre än bra ur rent teknisk synvinkel, men jag tycker rubbet skvallrar om en synnerligen god vilja. Extraplus för övrigt till gruppen Grönsakslandet, som kombinerar musik med teater i ”Var försiktig”, ett stycke som tar upp en trafiksituation som väl knappast blivit bättre under det halvsekel som följt. Lite roligt är också att läsa alla fantastiska bandnamn. 2.000 Spenar, Det Europeiska Missnöjets Grunder, Låt Tredje Örat Lyssna In & Tredje Benet Stampa Takten… Uppenbarligen påkomna utan humoristiska ambitioner! 

Så – hur betygsätter man ett verk som detta? Jag väljer att fokusera på skapelsen som ett historiskt dokument. Och som sådant landar ”Festen på Gärdet” skyhögt. Förresten – undrar var alla de inspelningar finns, som INTE kom med på dubbelskivan?

Festen på Gärdet
Silence

A
Original Homesick Band – ”Saddle Up the Grey” – 2:32 (trad.)
Östan sol, västan måne – ”Herrarna i hagen” – 4:01 (trad.)
Fire – ”Nu är det sommar” – 4:22 (Fire)
Stockholms spelmansgille – ”Långbacka Jans polska” – 2:28 (Jan Holmgren)
Love Explosion – ”Ljusne” – 4:30 (Love Explosion)
Låt tredje örat lyssna in och tredje benet stampa takten – ”Gärdet 1970” – 1:49 (Bengt Eriksson)
2000 spenar – ”Jan Jan Dagobert” – 1:31 (Bengt Eriksson)
B
Det europeiska missnöjets grunder – ”Missnöjet” – 3:28 (Det europeiska missnöjets grunder)
Turid – ”Children Playing” – 2:58 (Turid Lundqvist)
Samla Mammas Manna – ”Tripp Harley” – 4:11 (Samla Mammas Manna)
Grönsakslandet – ”Var försiktig” – 5:37 (Grönsakslandet)
Solen skiner – ”Militär” – 4:59 (Solen skiner)
Ute bland folket – ”Ute bland folket” – 2:18
C
Charlie & Esdor – ”Dagen är över” – 5:58 (Charlie & Esdor)
Fläsket brinner – ”Bosses låt” – 6:11 (Bo Hansson)
Gudibrallan – ”T–doja” – 7:02 (Gudibrallan)
Brownsville Jug Band – ”Take Your Fingers Off It” – 1:52 (trad.)
Ute bland folket – ”Ute bland folket” – 2:07
D
Södra bergens balalajkor – ”Polyanka” – 3:26 (trad.)
Old Timey Stringband – ”If the River Was Whiskey” – 2:12 (trad.)
NJA-gruppen – ”Minns du förra året” – 4:04 (Anders Forslund, Gunnar Idering, Gunnar Ohrlander, Stefan Ringbom)
Handgjort – ”Farmer Jack” – 5:29 (Handgjort)
Träd, Gräs och Stenar – ”Gör som du vill” – 6:47 (Träd, Gräs och Stenar)
Ute bland folket – ”Ute bland folket” – 0:58

Betyg:  9/10

Daniel Reichberg

Släpps 28 maj
2 x 180 gram svart vinyl, Gatefold omslag,
tryckta innerpåsar, 6-sidigt häfte i LP format.
Ljudet restaurerat av Anders Lind.
Upplaga 700 ex

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.