Patto – Give It All Away

Rockhistorien är inte enbart historien om alla succéer, utan även berättelsen om alla de band som INTE nådde ut till en större publik. Till dessa akter hör brittiska Patto, som visserligen är något av kultklassiker bland 60- och 70-talsfans, men som väl i övrigt är mest kända för att gitarristen Ollie Halsall och trummisen John Halsey medverkar i Monty Python-medlemmen Eric Idles Beatles-parodi ”The Rutles”. Måhända blir denna prisvärda lilla låda, innehållande fyra CD-skivor, det som slutligen för bandet kring den uttrycksfulle sångaren Mike Patto till en bredare publik.

Första skivan är bandets självbetitlade debut från 1970. Här stadfästs det sound som med små undantag ska bli gällande under bandets liv. Det vill säga en tung rockmusik på bluesgrund, men med spröt ut åt alla möjliga håll. En låt som ”Money bag” kan stå som exempel, då den tar utgång ur solid rock, bara för att strax bjuda på ren improvisationsjazz. Bonuslåten ”Hanging rope” går likaledes från mer av sagda vara till hårdrock till prog till….

Skiva två, ”Hold your fire” från 1971, Följer samma mönster, men är överlag mer lättuggad. Här hör vi exempelvis ”Dance Tonight”, vilken snarast för tankarna till Rod Stewart och Faces, låt vara med ett extra fingerfärdigt gitarrsolo. Själv blir jag extra förtjust i groovestarka ”Tell me where you’ve been”.

Skiva tre, ”Roll ’em, smoke ’em, put another line out” (1972) blev vid tiden Pattos sista album. Den som hör ”Flat footed woman” leds kanske till att tro bandet blivit en cabaréakt, men redan i låt nummer två, ”Singing the blues on reds”, är det funk à la James Brown som gäller – inklusive ett psykedeliskt mittparti. Inalles hör vi på denna skiva allt från proto-punk till stökig pianoboogie.

Min favorit av de fyra skivorna blir slutligen ”Mokney’s bum”, inspelad 1973, men inte officiellt utgiven förrän 2017. Favoritlåtar? Troligen hör ”Sugar cube 10967” och ”Sausages” dit.

Som så ofta annars i Estoteric Recordings produktion ingår även ett tjockt häfte, där bilder visas och bandets historia förtäljs. Det känns inte minst fascinerande att läsa hur den ursprunglige vibrafonisten Ollie Halsall ger sig den på att bli en oerhörd gitarrist, och hur han genom rent jävlar anamma lyckas. För att sedan avlida 1992, bortglömd av en hel rockvärld….

Patto – Give It All Away
Esoteric Recordings

CD 1
PATTO
RELEASED IN 1970

 1. THE MAN
 2. HOLD ME BACK
 3. TIME TO DIE
 4. RED GLOW
 5. SAN ANTONE
 6. GOVERNMENT MAN
 7. MONEY BAG
 8. SITTIN’ BACK EASY
  BONUS TRACK
 9. HANGING ROPE

CD 2
HOLD YOUR FIRE
RELEASED IN 1971

 1. HOLD YOUR FIRE
 2. YOU, YOU POINT YOUR FINGER
 3. HOW’S YOUR FATHER
 4. SEE YOU AT THE DANCE TONIGHT
 5. GIVE IT ALL AWAY
 6. AIR RAID SHELTER
 7. TELL ME WHERE YOU’VE BEEN
 8. MAGIC DOOR
  BONUS TRACK
 9. BEAT THE DRUM
  10.BAD NEWS

CD 3
ROLL ’EM, SMOKE ’EM,
PUT ANOTHER LINE OUT
RELEASED IN 1972

 1. FLAT FOOTED WOMAN
 2. SINGING THE BLUES ON REDS
 3. MUMMY
 4. LOUD GREEN SONG
 5. TURN TURTLE
 6. I GOT RHYTHM
 7. PETER ABRAHAM
 8. CAP’N “P” AND THE ATTOS
  (SEA BISCUITS PARTS 1 & 2)

CD 4
MONKEY’S BUM
RECORDED IN 1973

 1. MY DAYS ARE NUMBERED
 2. LAST NIGHT I HAD A DREAM
 3. SUGAR CUBE 1967
 4. I NEED YOU
 5. GOOD FRIEND
 6. GET UP AND DIG IT
 7. SAUSAGES
 8. HEDYOB
 9. PICK UP THE PHONE
 10. GENERAL CUSTER

Betyg 8/10

Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.