The Beatles – Let it be (50th Anniversary super deluxe)

The Beatles sist utgivna album (men inspelat näst sist) har alltid varit en smula kontroversiellt. Paul McCartney har sagt sig avsky de stråk-, blås- och körpålägg som producenten Phil Spector gjorde utan Beatlesstjärnans vetskap. Hur stark denna avsky egentligen är kan man fråga sig. Live har McCartney använt sig av snarlika arr, och de är inte bortplockade nu när duon Giles Martin/Sam Okell ger sig i kast med att mixa om 1970-albumet. Måhända tar de inte samma utrymme som förut, men kvar är de, och lika glad är jag för det. Låtar som ”Across the universe” eller ”I me mine” låter i mina öron överdrivet nakna därutan. Och mot slutet av denna omfångsrika låda får man en version av ”The long and winding road”, helt utan krusiduller. 

Så – låter skivan bättre i denna mix? Ja, det måste man säga. Jag tycker visserligen att ”Let it be” alltid låtit utmärkt. 60-talets lite burkiga ljud med märkliga instrumentpanoreringar var vid det här laget ett minne blott. Men när jag nu jämför remastern från 2009 med detta känns det ändå som man kliver ur vardagsrummet och rakt in i studion. Eller ut på Apple Records tak, där somligt är inspelat. De akustiska gitarrerna i inledande ”Two of us” ligger alldeles intill örat. John Lennons respektive Paul McCartneys röster i ”Across the universe” eller skivans titelspår talar till dig, personligen. Lite mer kraft och värme, tycker jag mig dessutom kunna konstatera. 

Bonusmaterial? Ja, här finns flera olika tagningar av många låtar. Inte minst är versionerna av ”For you blue” och ”Get back” sympatiska. Sedan har vi en hel del prat och lek kring låtar, precis som i filmen med samma namn som skivan. Detta är hårdvaluta för nördfansen, men kanske inte lika essentiellt för övriga. Och observera – står det exempelvis ”Please please me” eller ”Wake up little Susie”, handlar det inte om någon het outgiven version av den kompletta låten, utan snarare om att någon Beatle drar några strofer med glimten i ögat. 

Men visst finns här godbitar. Exempelvis har vi en jättefin version av titelspåret, med söt orgel. Vi hör Lennon jamma på ”Gimme some truth”, vilken såg dagens ljus på ”Imagine”-albumet, 1971. Vi hör att ”All things must pass” kunnat bli en synnerligen fullgod Beatles-låt (den blev istället titellåt hos soloplatta från George Harrison). Och det är kul att höra hur Ringo Starr presenterar sin ”Octopus’s garden” till övrigas muntra skratt. Ligger här gör även den outgivna ”Get back”-LP:n, som den skulle ha sett ut. På ett ungefär. Inklusive det ikoniska balkongomslaget. Dock är snart sagt samtliga låtar bättre i sina sedan urminnes tid befintliga versioner. Och så avslutas lådan med en fyralåtars EP innehållande teknikern Glyn Johns originalmixar. ”Across the universe” förses här med en störande indisk drone medan ”Let it be” måhända levereras i sin allra bästa version. Ja, sedan har vi en bok också, men den medföljer inte den promolänk jag fått mig tillsänd. 

Så – är lådan värd de tämligen saftiga priser som tingesten betingar? Tja, väljer man CD-varianten medföljer en bluray. Vinylen ger dig skivorna i klassiskt storformat. Men prislappen är en ledig bit tyngre än för motsvarande utgåvor av andra band. Sedan tycker jag att man borde tagit tillfället i akt att ge ut den kompletta konserten på Apples tak, alltså den sista konserten The Beatles någonsin gjorde.

The Beatles – Let it be (50th Anniversary super deluxe)

1.Two Of Us
2.Dig A Pony
3.Across The Universe
4.I Me Mine
5.Dig It
6.Let It Be
7.Maggie Mae
8.I’ve Got A Feeling
9.One After 909
10.The Long And Winding Road
11.For You Blue
12.Get Back
13.Morning Camera (Speech – mono) / Two Of Us (Take 4)
14.Maggie Mae / Fancy My Chances With You (Mono)
15.For You Blue (Take 4)
16.Let It Be / Please Please Me / Let It Be (Take 10)
17.The Walk (Jam)
18.I’ve Got A Feeling (Take 10)
19.Dig A Pony (Take 14)
20.Get Back (Take 8)
21.Like Making An Album? (Speech)
22.One After 909 (Take 3)
23.Don’t Let Me Down (First rooftop performance)
24.The Long And Winding Road (Take 19)
25.Wake Up Little Susie / I Me Mine (Take 11)
26.On The Day Shift Now (Speech – mono) / All Things Must Pass (Rehearsals – mono)
27.Concentrate On The Sound (mono)
28.Gimme Some Truth (Rehearsal – mono)
29.I Me Mine (Rehearsal – mono)
30.She Came In Through The Bathroom Window (Rehearsal)
31.Polythene Pam (Rehearsal – mono)
32.Octopus’s Garden (Rehearsal – mono)
33.Oh! Darling (Jam)
34.Get Back (Take 8)
35.The Walk (Jam)
36.Without A Song (Jam) – Billy Preston with John and Ringo
37.Something (Rehearsal – mono)
38.Let It Be (Take 28)
39.One After 909
40.I’m Ready (aka Rocker) / Save The Last Dance For Me / Don’t Let Me Down
41.Don’t Let Me Down
42.Dig A Pony
43.I’ve Got A Feeling
44.Get Back
45.For You Blue
46.Teddy Boy
47.Two Of Us
48.Maggie Mae
49.Dig It
50.Let It Be
51.The Long And Winding Road
52.Get Back (Reprise)
53.Across The Universe (unreleased Glyn Johns 1970 mix)
54.I Me Mine (unreleased Glyn Johns 1970 mix)
55.Don’t Let Me Down (new mix of original single version)
56.Let It Be (new mix of original single version)
57.Dolby Atmos
58.96kHz/24-bit DTS-HD Master Audio 5.1
59.96kHz/24-bit High Res Stereo (2019 Stereo Mix)

www.facebook.com/thebeatles

Betyg: 7/10

Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.