Pattern Seeking Animals – Only Passing Through

Pattern Seeking Animals från Kalifornien består av Ted Leonard (sång och gitarr), Jimmy Keegan (trummor), David Meros (bas) och John Boegehold (keyboards) och nu släpper de sitt tredje album sen debuten 2020. Tre av medlemmarna har starka kopplingar till Spock’s Beard (Ted, Jimmy och David) vilket naturligtvis är intressant för oss prog-nördar. 

Emellertid, även om prog-influenserna är tydliga här och var (inte minst genom flitigt använda mellotron-stråkar) så bjuder detta album på rätt så varierade stilar och låtar. På gott och ont. Det finns lite av varje och man kan säga att det därmed finns något för alla. Men det gör albumet spretigt och det är faktiskt svårt att hålla intresset uppe för den prog-frälste.

Det allra bästa spåret tycker jag är den 13 minuter långa ”Time Has A Way” där vi i den första hälften av låten får höra väldigt inspirerat bas-spel av Dave väl synkat med Johns rappa orgelspel och Jimmys inspirerande trumspel. Det här är riktigt njutbart. Dock är den andra hälften av låten klart annorlunda och kryddad med sydamerikanska toner och trumpet och lite smörig sång.

Jag gillar även låten ”Said The Stranger” där det framför allt är det instrumentala som sticker ut. Som ni märker är jag kanske inte helt förtjust i Teds sång och det är något som stört mig även under hans sejourer med Spock’s Beard. Det här är naturligtvis högst subjektivt och personligt tyckande. Han sjunger inte dåligt på något sätt utan det är något med ansatsen och rösten som jag helt enkelt har lite svårt för.

Som sagt, övriga låtar känns mer som flörtande med mer traditionell pop och rock, inte minst den avslutande ”Just Another Day At The Beach”. Det är förvisso lättlyssnat men jag tappar tyvärr intresset ganska fort efter enbart några få lyssningar.

Låten ”Here With You With Me” bör dock kommenteras för den sticker verkligen ut. Den har en helt annan stil mot det man först väntat sig. Det låter som en modern version av en lugn Tamla Motown hitlåt eller rent av en soft hitlåt från Micael Jackson. Ted låter märkligt lik Micael i sången bitvis. Det här gör han oväntat bra. En skön låt, faktiskt. 

Ja, det är ett trevligt och lättlyssnat album men det gör ändå inte något riktigt bestående intryck på mig. Betyget stannar därför på en tämligen måttlig nivå.

Pattern Seeking Animals – Only Passing Through
INSIDEOUT Music

  1. Everdark Mountain
  2. I Can’t Stay Here Anymore
  3. Time Has A Way
  4. Rock Paper Scissors
  5. Much Ado
  6. Only Passing Through
  7. Said The Stranger
  8. Here With You With Me
  9. I’m Not Alright
  10. Just Another Day At The Beach

https://www.psanimals1.com/

https://www.facebook.com/psanimals1

Betyg: 7/10

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.