The Flower Kings – Back in the World of Adventures

Många skulle säga att sagan om Flower Kings egentligen inleds med Roine Stolts soloskiva ”The Flower King” från 1994. Men rätt ska vara rätt, och när nu Inside Out/Sony Music ger ut katalogen på vinyl (sent, kan tyckas) är det korrekt att ”Back in the World of Adventures” (1995) intar tätpositionen. Det är först här som Tomas Bodin (klaviatur), Michael Stolt (bas) och Jaime Salazar (trummor) ansluter sig till ett livs levande band. Bland favoritlåtarna finns tungt mörka ”Go West, Judas”, Raoul Wallenberg-hyllningen ”Train to nowhere”, poplåten ”My cosmic lover” och i största synnerhet den nära fjorton minuter långa ”Big puzzle”, vilken visserligen inleds dämpat, men snart nog virvlar vi ut i galna piruetter på det kosmiska dansgolvet. Många fanfarer också på gitarr och inte minst klaviatur samt expansiva partier på orgel och piano gör instrumentalpartierna enormt underhållande. Låten och albumet avslutas med att Roine blöder ut totalt på både sång och gitarr. Det slår mig nu att Stolts gitarrton på denna skiva stundom liknar Robert Fripps mer än både förr och senare.

Lika fullt är detta i mina öron ett Flower Kings som prövar sina vingar. Lite väl försiktigt, vilket i viss mån motsäger albumets titel. Det ska dröja till uppföljaren ”Retropolis” (1996) innan man slår ut i full blom, och till ”Stardust We Are” (1997) innan det första mästerverket.

En applåd även till omslaget. Roines egen akrylmålning gör sig bättre när en del blåses upp och man slipper originalskivans fula inramning.

Ja, och så är skivan remastrad och i tre fall ommixad. Detta ger musiken mer värme än förr, och instrumenten når fram, tydligare. Och så hör det väl till konsumentupplysningen att cd ingår i paketet samt även kan inhandlas separat.

The Flower Kings – Back in the World of Adventures
Inside Out/Sony Music

  1. World of Adventures
  2. Atomic Prince
  3. Go West Judas
  4. Train to Nowhere
  5. Oblivion Road
  6. Theme for a Hero
  7. Temple of the Snakes
  8. My Cosmic Lover
  9. The Wonder Wheel
  10. Big Puzzle

https://www.facebook.com/TheFlowerKings

Betyg: 7/10

Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.