The Flower Kings – Retropolis

När nu Flower Kings andra album äntligen ges ut på vinyl kan vi alla korrigera skivans stora miss. Hur gör vi? Vi spelar sida två först! Då inleds alltihop med den fullkomligt självklara öppningslåten ”There is more to this world”. Jag glömmer aldrig öppningsfanfaren, där på Frölunda Kulturhus 1999. Jag hade aldrig hört Flower Kings förut och så DETTA! Jag sköts rätt bak i sätet och pånyttföddes i samma sekund som prognörd. Ja, plötsligt insåg jag att det gjordes supermusik även i nuet! Och denna praktstart har i alla år legat som fjärdestycke…. 

Med denna sak korrigerad kan vi nu utse ytterligare några favoritnummer:

* I skivans titelspår (ja, på vinylskivor kan vi tala om spår) är Hasse Bruniusson klockren i sina vansinnesutspel på slagverk. Samspelet med trummisen Jaime Salazar är super. Övriga musiker riffrockar så de nästan låter förbannade. Halvvägs in går vi över i mystiksymf med knarrande dörrar och allsköns annat bråte. 

* ”The Rhythm of the Sea” är gripande vacker och manifesterar Roine Stolts röstmässiga likheter med David Gilmour och i synnerhet John Wetton.

* ”The Melting Pot” är en bångstyrig instrumental med tydlig folkton. 

* ”Silent sorrow” visar att Stolt även kan handskas med rak rock. Bruniusson åter vildsint.

* ”The Judas Kiss” borde absolut räknas tills bandets allra mesta klassiker. Snacka om att skapa en hotfull, spöklik stämning.

* Slutstycket ”The Road Back Home”, en smäktande vacker ballad, lättlyssnad efter albumets alla eskapader och perfekt som avslutning.

Det remastrade och i somliga fall ommixade ljudet är stort, varmt och fruktigt. Speciellt når basen fram mer än förut. Eller är det mina cd-spelare som varit undermåliga?

Inalles ett lysande album, och en föraning inför ”Stardust We Are” och ”Flower Power”, som återutges i sommar. Aj, vad det svider i plånboken!

The Flower Kings – Retropolis
Inside Out/Sony Music

Rhythm of Life
Retropolis
Rhythm of the Sea
There is More to This World
Romancing the City
The Melting Pot

Silent Sorrow
The Judas Kiss
Retropolis by Night
Flora Majora
The Road Back Home

https://www.facebook.com/TheFlowerKings

Betyg: 8/10

Daniel Reichberg

2 svar på ”The Flower Kings – Retropolis”

  1. Håller inte med dig Daniel om att skivan borde byta öppningsspår. Jag tycker detta är en av de bästa öppningar på en skiva någonsin med pingis i stereo och därefter titelspåret som hamnar högt på min topp 10 lista på mina absoluta favoritlåtar! Detta är i mitt tycke Flower Kings bästa skiva.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.