The Flower Kings – Flower Power

Det hade de väl aldrig trott, Tomas Bodin och Roine Stolt, när de satte samman sitt gemensamma magnum opus – den närapå timslånga sviten ”Garden of dreams” – att eposet en dag skulle ges ut på vinyl, och därmed hackas i tre delar inklusive vändning av skiva. Men så kom vinylskivans renässans, och man kan tycka det dröjt länge innan nyss nämnda nygammalmodighet blev verklighet. Detta förfarande är både dåligt och bra. Dåligt, för att verket tappar i kontinuitet och helhetskänsla. Bra, för att stycken ur denna veritabla världsomsegling plötsligt utmärker sig tydligt istället för att leva intryckta längst in i hörnet. När jag är ”tvingad” att byta sida emellanåt, har många svitbitar blomstrat.  Detsamma gäller låtar framåt slutet av det här dubbelalbumets (1999) skiva #2, saker som jag sällan nått fram till vid lyssningar på denna framtunga tingest. Detta gäller inte minst den 60-talsdoftande ”Psychedelic Postcard”, ”Calling Home” (vibbar till Freddie Mercury/Montserrat Caballe och deras ”Barcelona”-platta) och inte minst det pampiga slutnumret ”Afterlife”. Hasse Fröbergs debutkomposition för bandet, den esoteriskt svävande ”Magic Pie” känns å sin sida som en kär gammal vän, då den ju plockats upp av hans Musical Companion och rentav skänkt ett annat band dess namn. Putslustigheter som ”Captain Capstain” och ”Ikea at night” (fyra sekunders trumsolo) hade man dock kunnat vara utan. 
Och så var det detta med helheten. Roine berättade nyligen för mig att The Flower Kings aldrig bestämt i förväg att album ska bli dubbla. Med ett undantag. Detta. En miss, i mitt tycke, då ”Flower Power” är just framtung och mastig. Det hade varit bättre ifall ”Garden of dreams” fått bli en skiva i egen regi och volym två givits ut för sig själv. Fast vad gnäller jag på? Lyssnaren bestämmer ju själv hur mycket hen vill lyssna på, och kvaliteten är genomgående hög om än inte lika stark som föregångaralbumet ”Stardust we are”. Vill du sedan höra ”Garden of dreams” utan att rusa till stereon stup i kvarten är det bara att ladda spelaren med den medföljande CD-skivan.

The Flower Kings – Flower Power
Inside Out/Sony Music

https://www.facebook.com/TheFlowerKings

Betyg: 8/10

DanielReichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.