The Flower Kings – Stardust We Are

En gång när Roine Stolt skulle lista sina favoritskivor ur progrocken var han stursk nog att bland annat välja ett eget album. Men egentligen var det inte så sturskt, för ”Stardust we are” från 1997 är så nära ett objektivt mästerverk som det går att komma. En komplett genomgång av dubbelalbumets (på vinyl trippel) förtjänster vore liktydigt med att lägga samtliga låtar under lupp, så jag gör ett axplock.
IN THE EYES OF THE WORLD. Va? Tio minuter? Den här kaskaden av energi känns som max fem. De olika klaviaturprylarna, Roines gitarrsolon och inte minst samme mans emotionella leverans av texten – de många distinkta delarna följer varandra på det typiskt sömlösa Flower Kings-viset. CHURCH OF YOUR HEART. Hasse Fröberg närmar sig permanent medlemskap allt mer i och med sin starka sång i den här låten, enormt kyrklig till både text, melodi och arrangemang. Den unisona sången från Stolt och Fröberg skapar kalla kårar genom hela kroppen. Onekligen finns skäl att tro på sitt hjärtas kyrka.
CIRCUS BRIMSTONE. Det mörka, bångstyriga Flower Kings på sitt argaste humör. Delar av musiken tycks King Crimson-inspirerad, men här finns också de där folkloristiska, pastorala melodifigurerna som är ett av Flower Kings signum. 
COMPASSION. Mörk känslostorm. Roines distade röst låter verkligen desperat i sitt rop på empati. 9/10.
THE MERRYGOROUND. Snacka om bergochdalbana! Låtens första halva virvlar euforiskt. Helt oemotståndlig. Tomas Bodin lassar på med keyboardprylar som barn i godisbutik, och så en dansande cembalo på det. 
GHOST OF THE RED CLOUD. ”There are times when you just want to scream out loud” – ja, det ska gudarna veta. Den här biten – en originell reggae i moll – hör till mina stora Flower-favoriter och hjälpte mig en gång genom en tung separation. 
STARDUST WE ARE. 25 minuters progrockepos i dess allra yppersta form. Bandets främsta klassiker består egentligen av en lång rad delar, men de kan delas upp hyfsat i del ett (kvällsmörk, ambivalent) och del två (kompromisslöst livsbejakande). Del ett sjungs av Stolt som en överstepräst, och i del två träder Hasse Fröberg fram och lägger ner allt motstånd. Är han Sveriges bäste rocksångare? Jag tuppar av, kapitulerar och går upp i stjärndammet.
Helheten då? Tja, allting är inte 10/10, men även de stycken som kan klassas som transportsträckor bidrar å det grövsta till en storslagen helhet. Nya utgåvan? Den är remastrad och till viss del ommixad, vilket eliminerar brus samt får instrument, röster och andra godbitar att uppenbara sig mer än förr. Exempelvis låter ”Ghost of the red cloud” som en ny version. Det är emellertid INTE första gången som albumet ges ut på vinyl. Den biten avklarades 2014, och liksom den gången medföljer här hela klabbet på CD.

The Flower Kings – Stardust We Are
Inside Out/Sony Music

https://www.facebook.com/TheFlowerKings

Betyg: 10/10

D

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.