Manticore – Elements

Det är mycket Uppsala på progfronten för närvarande. Nyligen släppte Canvas sitt senaste album, och nu är det dags för några riktiga veteraner. Alltsedan 80-talet har Manticore givit ut skivor med ojämna mellanrum, och det som gäller är snygg och berörande retro-prog. Lyssna exempelvis på öppningsspåret ”The wood”, och du tror lätt att det är 70-talets Kaipa du hör. Ett Kaipa med Uppsalas Chris Squire Göran Holmberg på bas. ”Open up your eyes” är å sin sida att betrakta som psalmpop, komplett med kyrkorgel och stråkar som jag tippar på är äkta. Electric Light Orchestra upp i dagen. Senare hörs ”Nordic shadows”, en förhållandevis kort instrumental, där gitarristen Ulf Holmberg väver mönster som vore han Steve Hackett. Och så avslutas alltihop med skivans tio vindlande minuter långa titelspår. Här virvlar mina tankar bort mot ett extra symfoniskt Kansas, med Steve Howe (tänk ”Yours is no disgrace”) på gitarr.

Många paralleller till andra band blir det, men i slutändan är Manticore sin egen lyckas smeder. Särskilt vad gäller sången (solo såväl som körer) utmärker sig bandet. Och att de inte låter ett dugg färskare än 1975, det är nog helt och hållet enligt planerna. 

Manticore – Elements

  1. The Wood (8:25)
  2. Open Up Your Eyes (5:48)
  3. New Horizon (7:08)
  4. Rain Is Falling (5:07)
  5. Nordic Shadows (3:50)
  6. Elements (10:22)

https://www.facebook.com/spaceplacestudio

Spotify Manticore – Elements

Betyg: 7/10

Daniel Reichberg

2 svar på ”Manticore – Elements”

    1. Gilla Manticore på FB och skriv ett meddelande där så kan vi hjälpa dig med en beställning. Ulf/Manticore

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.