The Flower Kings – Unfold the Future, 2022 reissue

Nytt ljud i pipan! Tomas Bodins inledande synth, Jonas Reingolds bubblande bas och så Roine Stolts lidelsefulla gitarr – allt ligger pang på rödbetan mitt i ljudbilden. Så börjar Hasse Fröberg sjunga, och det låter som han sjungit in låten på nytt. Mer ledigt den här gången. Och mer känslosamt. Och där dundrar en åskknall. Någon ropar ”hey”, jag hör tidigare ohörda synthmattor. Och där – en slidegitarr. I korta ordalag: Den ommixade versionen av halvtimmeseposet ”The truth will set you free” låter avgjort bättre än den tjugo år gamla originalmixen. Det känns som att upptäcka verket på nytt. Förresten, hörs inte Daniel Gildenlöws backing vocals bättre än förr?

Ja, så fortsätter det sedan; massor med nytt att upptäcka på detta album. Till höjdpunkterna hör…

* ”Black and white”, en försiktig Stolt-ballad som intro till en hisnande Bodin-instrumental. Trist att deras samarbete sprack.

* ”Silent inferno”, Reingold och trumslagaren Zoltan Csörsz dominerar. Spökena dansar disco.

* ”Genie in a bottle”, bluesbaserad rotrock med symfoniska förtecken.

* ”Fast lane”. Totalt paradis. Daniel Gildenlöws största stund. Stay true to your heart!

* ”Rollin’ the dice”. Gildenlöw och Fröberg sångsparrar. Varför i hela fridens namn har de inte sjungit mer med varandra???  

* ”Solitary shell”. På tre minuter lyckas upphovsmännen färdas via öron, hud, ådror, centralt nervsystem och rakt in i hjärna och hjärta.

* ”Devil’s playground”. Nu jäklar blir det symfonirock! De tjugofem minuterna har till och med en egen ouvertur. Flower Kings möter Samla Mammas Manna. Och jösses, så ommixad låten är. Eller kanske om-arrad är ett riktigare ord. Gildenlöw åter tydligare än förr, och besöken hos ”The truth…” blottläggs.

Återutgåvan av ”Unfold the Future” är slutligen en påminnelse om den tid då Flower Kings fick progvärldens hakor att tappas. På sina senaste skivor har gruppen visserligen varit synnerligen njutbar.

The Flower Kings – Unfold the Future, 2022 reissue
InsideOut/Sony Music

Disc 1

 1. The Truth Will Set You Free
 2. Monkey Business
 3. Black & White
 4. Christianopel
 5. Silent Inferno
 6. The Navigator
 7. Vox Humana

Disc 2

 1. Genie in a Bottle
 2. Fast Lane
 3. Grand Old World
 4. Soul Vortex
 5. Rollin’ the Dice
 6. The Devil’s Danceschool
 7. Man Overboard
 8. Solitary Shell
 9. Devil’s Playground

https://www.facebook.com/TheFlowerKings

Betyg 10/10

Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.