The Flower Kings – The Sum of No Evil, 2023 reissue

The Flower Kings tionde album skulle egentligen ha hetat ”Love”, men den titeln snodde av Beatles. Det blev istället det lite otympliga ”The sum of no evil” (2007). Känner jag love inför albumet 13 år senare? Både ja och nej.

Vid tiden tyckte jag Flower Kings sejfade istället för att utforska. När jag nu lyssnar på en ommixad variant av startnumret ”One more time” lever uppfattningen kvar. Här finns alla kännetecken. Hasse Fröbergs nerviga sång, Jonas Reingolds Jaco Pastorius-inspirerade bas, Tomas Bodins virvlande keyboards och de typiska Roine Stolt-gitarrsolona. Men stycket lunkar trivsamt och godmodigt förbi utan att droppa många Kinderägg.

Denna vinylvariant innebär ändrad låtordning, så ”Trading my soul” springer sedan förbi, fylld med nerv, och sedan följer ”Love is the only answer”, tjugofyra minuters jätteschabrak i fin Flower Kings-skola. Men trots alla vindlande stigar och plötsliga prång känns det lite väl bekant.

Men så händer något. Skivans nästan-titelspår ”The sum of no reason” (också ommixat) bjuder äventyrlighet såväl som  bångstyrighet. Även de där kittlande, orosbådande momenten dyker fram. Och en massa olika delar som passar perfekt ihop. Så ska det låta! Jag gillar särskilt det böjda ljudet som inleder varje vers. Och det sista partiet, någon sorts cirkus i uppskruvat tempo. 

Ja, sedan följer Tomas Bodins ”Flight 666 Brimstone Air”, en ärtig instrumental med pillemariska melodier och skojfriska ljudeffekter. En vildsinthet som med tiden blivit alltmer sällsynt.  

Slutstycket heter ”Life in Motion” (remix även här), och skivan avrundas lika godmodigt som den började.

Sålunda – Roine Stolt befinner sig här i ett kreativt flow, som gör att även mindre spännande skivor är lyssningsvärda. Stolts gitarrsolon är smått sinnesvidgade, och när han och Hasse Fröberg förmedlar de filosofiska texterna om vad som egentligen betyder något här i världen, då bedarrar min klagosång.

…och DÄR var alla Flower Kings-album utgivna på vinyl.

The Flower Kings – The Sum of No Evil, 2023 reissue
InsideOut/Sony Music

  1. One More Time
  2. Trading My Soul
  3. Love is the Only Answer
  4. The Sum of No Reason
  5. Flight 999 (Brimstone Air)
  6. Life in Motion

The Flower Kings Facebook

Betyg: 7/10

Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.