John Lawton – Celebrating the life of John Lawton

Den storartade sångaren John Lawton avled den 29:e juni 2021. För att fira minnet av denne mångsidige vokalist släpper skivbolaget Cherry Red en antologi som nästan täcker hela brittens karriär. Vi öppnar med gruppen Asterix (1971, ett förstadium till Lucifer’s Friend), därefter följer ”Little chalk blue” från Roger Glovers rockopera ”Butterfly Ball”, och så är vi igång. Vi hör musikal/discorock (Tony Clarkes ARC Project), hårdrock/AOR med band som Rebel och Zar, elektroniskt driven symfonirock med Excalibur… John Lawton rentav rappar – i en reklam för tandkräm! Som ni ser avtäcks här rader av inspelningar som man knappt visste fanns. Antologin ger vidare en nyttig påminnelse om vilket bra band OTR var, men den utmärks också av vad som inte ingår. Nämligen Lucifer’s Friend, Les Humphries Singers och de tre 70-talsalbumen som Lawton gjorde med Uriah Heep. Jovisst finns här Heep-låtar, men dessa är hämtade från diverse livesammanhang snarare än från albumen ifråga. Dit hör en lysande ”Been away too long” i duett med Bernie Shaw samt en akustisk Lawton/Dunning-version av ”Feelings”, med stor sannolikhet bättre än Heeps original. Les Humphries-klassikern ”Mama Loo” hörs endast i en kortfattad jam-version, och en Lawton-antologi som saknar Lucifer Friends ”Ride the sky” är och förblir inkomplett. Har man månne inte fått loss rättigheterna?

John Lawton – Celebrating the life of John Lawton
Cherry Red


CD1
1 Corner Street Girl
2 Little Chalk Blue
3 Out Here
4 Is There Anybody There?
5 Eloise
6 Me And My Harley
7 Stargazer
8 Broadway Nights
9 Heart Of The Night
10 Dirty Tricks
11 Colgate Gel
12 Set The World On Fire
13 Back To The Highlands
14 Someone Sings
15 Come Together
16 Wise Man
17 I Am Alive

CD2
1 Feelings
2 Tonight
3 It’s A Long Way To Go
4 Mama Loo Impromptu Jam
5 I’ll Be Here
6 Written On The Wall
7 Been Away Too Long
8 Mamonama
9 Shine
10 Ride On
11 Salvation
12 River of Dreams
13 Fairytale
14 Rain
15 Rock ‘n’ Roll Is My Thing
16 Things We Can’t Do

Betyg: 7/10

Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.