Kaipa – Sattyg

Kaipa - Sattyg

Kaipa – Sattyg

Två år efter förra plattan ”Vittjar” kommer så uppföljaren ”Sattyg” ifrån den andra inkarnationen av Kaipa som (om-)startade för snart 15 år sedan av grundaren och keyboardisten Hans Lundin. Man kan säga att bandet fortsätter att finslipa sitt sound som bygger på folkmusikinspirerad rock med inslag av jazz och fusion. Faktum är att sättningen är exakt samma som på förra plattan vilket naturligtvis underlättar. Förutom Hans har vi Per Nilsson på elektrisk och akustisk gitarr, Morgan Ågren på trummor, Jonas Reingold på bas samt  Patrik Lundström och Aleena Gibson på sång. Dessutom har vi (precis som på ”Vittjar”) gästspel av Fredrik Lindqvist på (trä)flöjt och Elin Rubinsztein på fiol.

När det då gäller finslipandet så får jag säga att redan efter att ha hört det första spåret ”A Map of Your Secret World” så får jag intrycket att snart finns det inte mycket kvar att slipa på! Hela 15 minuters uppvisning i hur genialt man kan använda ett tema som vore det hämtat från en ursvensk polska och däremellan krydda det med svängiga partier med ursinnig energi. Flera gånger kommer det lugna ursprungstemat tillbaka och när det även ackompanjeras med elgitarr och flöjt så ryser jag! Sånginsatserna från Patrik och Aleena är utmärkta och allra bäst tycker jag de är när de sjunger tillsammans i stämmor (både här och på senare låtar på plattan). Det är oerhört svängigt emellanåt och framförallt måste jag lyfta fram Per Nilssons mästerliga spel på gitarren, ofta i fint samspel med Jonas på basen. Gitarrslingorna smyger sig fram som en snabb älv genom den trolska skogen och det låter så lätt och luftigt. När man sen trodde att låten skulle lugna ner sig mot slutet så lägger de in ytterligare en intensitet där Hans lägger på ytterligare rytmkomp på olika sätt med diverse keyboardriff. Helt oemotståndligt! Frågan är om inte denna låt toppar det mesta de gjort tidigare? Självklart att man då har den som första låt på plattan.

Nästa låt ”World Of The Void” är mer stillsam och här får Aleena ta täten och visa vad hon kan sångmässigt. När sen Hans fyller i med orgel kompat med lite tyngre gitarr är det dags för lite ståpäls igen. Jag får klara vibbar av Merit Hemmingsson (vilket händer på flera ställen på plattan utöver detta). På slutet får vi höra Per och Jonas synka sina gitarr- och basslingor mycket snyggt.

Tredje låten bjuder på ett helt nytt och intressant engelskt substantiv som jag aldrig hört förut: ”Screwed-upness”! Här är det mer gånglåtstakter som dominerar och texten handlar lite ödesmättat och metaforiskt om hur tillvaron ibland kan vara helt kaotisk med en frånvarande kapten på båten, en helt drucken besättning, helt slaka segel och med råttorna springande på durken. Det här är ännu en lång låt som i huvudsak är instrumental och återigen briljerar samtliga musiker på ett inspirerande sätt. Insprängt får man också höra underbart spel på flöjt av Fredrik direkt följt av lika snygga partier på elgitarr från Per. På slutet får vi en lite mer jazzig ton på låten där Morgan naturligtvis sätter mycket prägel på musiken. Har jag förresten nämnt att han är bra? Han är GRYMT bra igenom hela plattan och kanske speciellt på det här jazziga partiet. Hans får rejält utrymme med solo på sina favoritkeys som låter som en blandning mellan orgel och gitarr, ofta med tvekan om vilken oktav som gäller (ibland hör man två eller flera oktaver (?) samtidigt). Oftast riktigt fräckt men som lyssnare kan det ibland kännas lite jobbigt med allt glidandet mellan oktaverna.

Sen följer titellåten som är en ursnygg liten instrumental godbit med flöjt och keyboards som dominerar. Återigen – så snyggt folkmusikinfluenserna vävs in! Det här är genialt! Här får också Elin fint utrymme på slutet att bidra med härliga fiol-trudelutter påhejade av gitarr och orgel. Det här är musik som man blir glad av långt in i själen.

”A Sky Full of Painters” inleds med fin sång av Patrik understödd av Aleena innan starka instrumentala partier tar vid. Återigen får man säga att Per visar framfötterna med sin gitarr. Ja, faktiskt tycker jag att Per riktigt briljerar på denna platta. Inte minst i denna låt, till exempel med ett fantastiskt härligt solo på slutet. Men kanske måste jag ändå säga att jag vid det här laget på skivan börjar känna en viss mättnad vad gäller variationen på plattan. Det låter lite väl likt stilmässigt vad vi redan hört tidigare på plattan och kanske med lite mindre inspiration i vissa partier.

Men den här känslan försvinner snabbt i nästa låt ”Unique When We Fall” som kanske är min favorit jämte spår ett. Här kompletterar Patrik och Aleena varandra så otroligt fint och jag gillar speciellt deras stämsång tillsammans. Återigen ett sånt där härligt svängigt komp till sången och när sången slutar så kommer ett fantastiskt parti med ett gitarrsolo kompat med bas som rör sig långsamt uppåt i skalorna, mycket effektfullt kompat på orgel. Ståpäls igen!!! Flera gånger om för detta tema återkommer minst tre gånger.

På sista låten ”Without Time – Beyond Time” för vi återigen höra det fina stämsång-samarbetet mellan Patrik och Aleena. Här har folkviseinfluenserna ersatts av mer typiska melodiska tongångar inom den progressiva rocken. Det gäller både taktmässigt och för kompet på keyboards. Efter ett tag så får vi höra Aleena sjunga till ett inspirerande snabbt gitarr- och keyboardkomp med sköna harmonier. Låten avslutas sen mycket snyggt av långsamt utsjunkande keyboards.

Som ni nog märker tycker jag att det här är en mycket, mycket bra platta. Som recensent frestas man ibland att dra till med toppbetyg för de plattor som man gillar skarpt. Men man får kanske besinna sig lite och fundera på om allt verkligen var perfekt. Nja, jag hade trots allt lite betänkligheter över variationen och igenkännandet i låten ”A Sky Full of Painters”. Det gör nog att jag inte kan gå hela vägen ut på skalan. Men snudd på toppbetyg blir det. Man kan också lägga till att vi återigen bjuds ett mycket läckert omslag och innerhäfte med låttexter och bilder som så vitt jag kan förstå är designat av Hans Lundin själv. Mycket imponerande och värt ett extra plus! Alltså, snacka om Artrock!

Kaipa – Sattyg
InsideOut Music

1 A Map Of Your Secret World (15:01)
2 World Of The Void (07:48)
3 Screwed-upness (13:05)
4 Sattyg (03:12)
5 A Sky Full of Painters (14:41)
6 Unique When We Fall (05:16)
7 Without Time – Beyond Time (09:48)

www.kaipa.info

www.facebook.com/Kaipa.Music

 

Betyg: 9.5 av 10

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.