Bernard Allison Group – In the Mix

Bernard Allison Group - In The Mix

Bernard Allison Group – In the Mix

Bluesgitarristen och sångaren Bernard Allison är ett av alla de namn man känner igen men som man aldrig har tagit sig för att kolla upp närmare. Men nu fick jag chansen och då fanns ingen tvekan att ta den. Chicago-födde Bernard är son till blueslegendaren Luther Allison och har på den vägen lärt känna, och fått lära av, andra blueshjältar som Johnny Winter och Stevie Ray Vaughan. Då jag inte har hört något av Bernards andra tolv album så vet jag inte om dessa giganter har influerat hans sätt att ta sig an bluesen men man kan ju konstatera att killen har lärt sig av några av de bästa i branschen. Hur som helst så är det först och främst Robert Cray och Robben Ford jag kommer att tänka på när jag lyssnar igenom In the Mix även olikheterna är fler än likheterna. Han har nämligen lite av samma avslappnade salongsbluesgung som dessa två herrar har även om Bernard har en bit upp till samma klass. Oavsett så är det ett skönt tillbakalutat sväng han bjuder på och mycket av det skall tillskrivas ett oerhört kompetent kompband. De för mig okända musikerna har verkligen lyckas hitta ett perfekt avvägande mellan att kompa artisten och sätta färg på musiken. Speciellt klaviaturen ligger helt perfekt i ljudbilden och ger låtarna liv tillsammans med Bernards smakfulla gitarrspel. Musiken har en ganska tydlig touch av staden Memphis musikliv men det är först och främst de låtarna som han själv har komponerat. Två av låtarna är hans fars kompositioner medan ytterligare en är skapad av Freddie King och de passar in fint i mixen men det är inledande spåret som skiljer sig mest från mängden. Låten Five Long Years är från Colin James albumdebut och sticker ut med sitt lite rockigare anslag och saxofonblås men skämmer inte alls för sig i Bernards vård. Men oavsett om jag gillar Bernard Allisons soulgratinerade blues så saknar jag det där lilla extra. Jag hade gärna sett att han växlade upp tempot några gånger extra och ett par starkare refränger till hade inte skadat. Men det fråntar inte In the Mix att det är ett oerhört trevligt album som inte alls gör ont att lyssna till fler gånger i framtiden.

Bernard Allison Group – In the Mix
JazzHaus/Border Music

1. Five Long Years
2. Call Me Momma
3. Move From the Hood (Luther Allison)
4. Tell Me Who
5. Something’s Wrong
6. Lust for You
7. I Had it All the Time
8. I’d Rather Be Blind (Freddie King)
9. Set Me Free
10. Moving On Up

www.bernardallison.com

 

Betyg: 7/10

Ulf Classon

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.