Magic Jove – Sonic Understanding EP

Magic Jove - Sonic Understanding EP - 2015

 

Magic Jove – Sonic Understanding EP

Den svenska retrorockvågen vägrar att avta och nästa intressanta akt ut är Malmös Magic Jove som nu levererar sina andra EP på lika många år. Jag har själv inte hört deras första EP men är den minst lika bra som denna, deras andra, så skall den införskaffas den också. Sonic Understanding som andra given heter består av fyra låtar av skiftande karaktär där sjuttiotalets bluesrock trängs med lite soul, jazz och små psykedeliska inslag. Tempot på de fyra spåren skiljer sig åt men det blir aldrig det där riktiga höga tempot som jag ibland saknar med band i denna genren. Svänget har ibland lite svårt att hitta fram om det blir för lågt tempo allt för länge. Men med det sagt så är det inte sagt att denna EP inte svänger, för det finns fina stunder för det också, nej då är det snarare att det istället gungar småskönt mest hela tiden. Det första spåret Black Clouds in Western Skies inleder jazzigt och fortsätter sedan i ett försiktigt men gott bluesigt tempo som då och då blixtrar till tack vare att gitarrerna trycker till och sångaren tar krafttag. Ett lätt psykedeliskt skimmer bäddar in en bluesig känsla som omger hela spåret. En trevlig inledning om än aningen mörkare än vad jag hade förväntat mig men det gungar trots allt ganska skönt. Efterföljande Don’t Drag Me Down plockar upp tempot en aning och skapar på så sätt ett skönt sväng. En rakare låt som skakar av sig inledningsspårets psykedeliska skimmer och sparkar upp vägdamm istället och blir på så sätt en härlig köra bil-låt. Tredje låten är balladen Track You Down som makligt strövar fram i ett småpsykedeliskt landskap där sångaren är den bärande röda tråden genom hela spåret. Kanske ingen låt som griper tag i själen och ger rysningar men ändå väldigt bra. Som avslutning så tar titelspåret oss tillbaka till det bluesiga svänget där den raka rocken får sällskap av mer äventyrslystna taktgångar och bandet överraskar med att bjuda på lite härliga munspelstoner. Sista spåret blir således också min favorit för det händer lite mer och bandet vågar ta ut svängarna. Faktum är att jag har fastnat fullständigt för denna EP som på ytan kan verka aningen slätstruken men som med tiden växer till sig och bjuder på underhållande retrorockdjungeln. Jag kommer osökt att tänka på tidiga Graveyard när jag lyssnar men även ett mer stillsamt Horisont skulle kanske passa in som beskrivning. Dock känns det som att Magic Jove i sitt mer sansade och tillbakalutade gung har lyckats mejsla ut en egen liten bit att stå på i den numera digra retrorockdjungeln. Kan de få till några mer tempostarkare låtar när det skall debuteras på albumnivå så kan det bli oerhört roligt. Hur som helst så diggar jag detta skarpt och får man dessutom som i detta fall en tjusig vinylutgåva att recensera så blir man lite extra glad och man kan göra en mycket ärligare bedömning av musiken. Något som fler band och skivbolag skulle ta efter i dessa dagar tycker jag.

Magic Jove – Sonic Understanding EP
Spacewalk Records

1. Black Clouds in Western Skies
2. Don’t Drag Me Down
3. Track You Down
4. Sonic Understanding

www.facebook.com/magicjoveband

Betyg: 8/10

 

Ulf Classon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.