Ozric Tentacles – Technicians On The Sacred

Ozric Tentacles - Technicians On The Sacred
Ozric Tentacles – Technicians On The Sacred

Så var det dags igen då för en ny release från de psykedeliska space-rockarna i det Somerset-baserade bandet med det coola namnet: Ozric Tentacles. Ett band som startade för mer än 30 år sedan och där enbart Ed Wynne finns kvar från originalsättningen (men numera kompletterad med hela familjen verkar det som!). Det här är dock inte vilken release som helst: 90 minuter nyskriven bubblande och puttrande musiki en fullproppad dubbel CD som prytts med ett riktigt läckert omslag. Det tog av förklarliga skäl tid att sätta sig in i detta verk och jag får erkänna att det inte var särskilt lätt att komma fram till ett slutomdöme. Musiken liknar nämligen inte mycket annat. Exempelvis – här finns inga melodier utan just bara en massa teman och sekvenser staplade på varandra och omtuggade på en massa olika sätt. Dessutom kryddade med allehanda mer eller mindre obskyra ljud med extremt eko, ”sustain” och fågelsång(!). Man kan beskriva deras musik som någon sorts osannolik mix av rave, ambient, world music, space-rock och elektro-rock (för att ta till mer eller mindre vedertagna begrepp). Ingen sång men väl diverse röster och rop här och där, ofta förvridet på olika sätt. Något som jag verkligen gillar med bandet är att de använder sig av en riktig bra trummis (Baláz Scende) istället för syntetiska trummor och trumljud. Här finns förvisso även en hel del syntetiska taktelement men jag tycker låtarna där Baláz i huvudsak står för takten är bra mycket skönare att lyssna på. Förmodligen för alla de små improviserade tilläggen som finns men även för att han har en fenomenal förmåga att hålla en stadig och tung takt. Jag har inte lyssnat så mycket på tidigare verk men jag känner ändå väl igen stilen. Om man skall peka på något som sticker ut kan det möjligen vara att de denna gång har något mera orientaliska inslag i musiken.

Personliga favoritspår är inledningsspåret ”The High Pass” (mycket skön ljudbild och på slutet riktigt svängigt), ”Zingbong” (mycket svängigt, nästan lite reggaekänsla – helt otroligt bra att lyssna på under en jobbingtur! – d v s om man orkar hålla den takten, hehe), ”Switchback” (återigen härligt spel på trummorna och en sanslös massa elektroniska ljud som svirrar runt), ”Epiphlioy” (kanske min absoluta favoritlåt med de starkaste orientaliska influenserna + sjukt bra trumspel + helt sanslösa röstliknande elektroniska sekvenser) samt till slut ”Rubbing Shoulders With The Absolute” (inleds med känslan av att befinna sig inuti en myllrande myrstack (!) följt av en lugn och cool takt med superskönt gung och fina harmonier och från mitten av låten helt vansinniga förvrängda röster som låter helt sjukt).

Som ni förstår har jag haft stort nöje av denna långa platta som jag måste beteckna som en ”extrem humörhöjare”! Det här är verkligen musik som man blir på gott humör av. Då jag inte lyssnat så hemskt mycket på bandet tidigare så är det lite vanskligt att göra en bedömning men jag skulle nog tro att detta måste vara bland det bästa de har gjort, trots över 30 år i branschen. Därför blir betyget därefter. Införskaffa gärna denna platta och träd in i deras minst sagt annorlunda musikvärld och njut!

Ozric Tentacles – Technicians On The Sacred
Madfish Music

DISC 1
1.The High Pass [08:23]
2. Butterfly Garden [05:04]
3.Far Memory [07:10]
4.Changa Masala[06:04]
5.Zingbong [08:26]
6.Switchback [10:11]

DISC 2
1.Epiphlioy [11:49]
2.The Unusual Village [06:20]
3.Smiling Potion [07:12]
4.Rubbing Shoulders With The Absolute [08:36]
5.Zenlike Creature [09:54]

www.ozrics.com

 

Betyg: 8 av 10

Karl-Göran Karlsson

1 svar på ”Ozric Tentacles – Technicians On The Sacred”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.