Eric Baule – Revelations Adrift

Eric Baule-Revelations Adrift
Eric Baule – Revelations Adrift

Från Barcelona kommer gitarristen och sångaren Eric Baule som med sitt band nu släpper debutplattan ”Revelations Adrift”. För att vara debut är plattan väldigt ambitiös och välproducerad. Man kan nog beteckna stilen som ProgMetal även om de atmosfäriska tongångarna är mer dominanta än de typiskt hårda inom Metal-genren. Skall man leta efter inspirationskällor så kanske det nog närmast kan vara Riverside men kanske även Pain of Salvation och Dream Theater. Emellertid låter de sig inte kategoriseras så lätt vilket ju i sig är ett rätt gott tecken.

Inte minst genom att bandets namn är synonymt med gitarristen inser man att det här i mångt och mycket är Erics egen skapelse. Mycket riktigt så är låtarna dominerade av gitarrsound och arrangemang med diverse gitarrsolon. Men i och med det myckna användandet av atmosfäriska keyboard-mattor i bakgrunden (vilket ju är ganska typiskt för det vi kallar ProgMetal) så är detta verkligen mer än bara en platta full av gitarrsolon. Allt är omsorgsfullt arrangerat och det låter riktigt snyggt på många låtar även om här också finns diverse transportsträckor. Jag tänker då närmast på de partier där man har lite för mycket keyboardmattor som ligger kvar lite för länge. I mina öron blir det lite tröttsamt att höra dessa bakgrundskeyboards (typ mellotronstråkar och körer) med rätt så lite variation, exempelvis i låten ”Back to Nature”. Sen kan man ha lite synpunkter på trummisen som ibland trasslar till fötterna väl mycket med baskaggespelet här och där!

Mitt absoluta favoritspår på plattan är spåret ”Flying High” där jag faktiskt också tycker att Eric och bandet flyger riktigt högt. Gitarrsoundet är tungt och rätt så komplicerat men det är väldigt snyggt utfört. Vill också säga att jag tycker att hela bandet bidrar fint i denna låt, inte minst trummisen Eric Rovira och keyboardisten Isam Alegre. Sen måste jag säga att Eric spelar alldeles gudomligt bra gitarr här! Låten är lång och med flera olika partier. Det här är ProgMetal när den är som bäst!

En annan väldigt bra låt är låten ”Redemption” som kommer direkt efter den lite onödigt långa keyboardinledningen av plattan. Sången av Erik är helt OK och passar bra med kompet. Rösten är inte särskilt originell men det låter ändå väldigt behagligt. Övriga låtar sticker inte direkt ut men det finns gott om njutningsbara partier. Exempelvis gillar jag när Eric får till sologitarren med det där intensiva härliga ljudet som man kanske ibland framförallt förknippar med vissa av Steve Hackett’s verk. Lyssna till exempel på några glödande solon (speciellt i slutet) i den långa fina låten ”Release from Duality” (som är en av de låtar som jag tycker bär stor inspiration från Riverside).

På det hela taget en väldigt trivsam platta, om än kanske lite onödigt lång.

Eric Baule – Revelations Adrift
Egenproducerad

1.Tidal wave
2.Redemption
3.Back to Nature
4.Flying High
5.Circle of Dead Eyes
6.Touching the Earth
7.Release from Duality
8.Undertow
9.Far from Here
10.Spring Disease

https://ericbauleband.bandcamp.com/releases

 

Betyg:7/10

Karl-Göran Karlsson

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.