Frequency Drift – Last

GAOM FD Digipack_043_AN 02.indd
Frequency Drift – Last

 

Dags för den sjätte plattan från tyska Frequency Drift som numera huserar under RPWLs bolag Gentle Art of Music. Stilen från det bayerska sexmanna-bandet (med två kvinnor) känns igen väldigt väl från tidigare. Den
domineras av Melanie Maus mycket fina sång och kompet spetsas i flera låtar av harpa (e-harpa, vad det nu innebär?) spelad av Nerissa Schwarz. Alltså, bandets kvinnor står bakom väldigt mycket av bandets typiska sound. För övrig hör vi ofta ett ganska lågmält komp med en hel del inslag av klassisk mellotron (främst stråkar) och diverse gitarrer, både akustiska och elektriska.

Nya albumet sägs vara deras mest ambitiösa hittills och har drag av en berättelse som för en film. Må så vara men jag kan inte undvika att tycka att flera av låtarna på plattan är rätt så tunna och inte alls lika dramatiska och märkvärdiga som de framställs i förhandsmaterialet. Dessutom retar jag mig på ett trumsound som känns oerhört platt i många låtar. Det låter som om väldigt mycket av basregistret i trumljuden har skalats bort och diskantpartiet dominerar. Jag vet inte om man har varit rädd för att trummorna på något sätt skall dominera. Men det har tyvärr även lett till att en nödvändig tyngd saknas för vissa av låtarna.

Jag klagade ovan på lite tunna låtar som inte engagerar. Dock finns här låtar som är riktigt bra och jag tänker då närmast på inledningslåten ”Traces” samt låten ”Merry”. Den förstnämnda som är ganska komplex är ändå oerhört vacker mitt emellan ett flertal tunga sekvenser. Här är sången och melodin alldeles oemotståndligt vacker. Jag kan inte ge någon bättre jämförelse än Pernilla Nettermalm i Paatos som är en av mina absoluta favoritsångerskor. Även på ”Merry” sjunger Melanie alldeles underbart och återigen känner jag Paatos-vibbar och kanske även lite Steven Wilson.

Men som sagt, i övrigt hade jag svårt att riktigt ta till mig denna platta. Kan inte säga att bandet har utvecklats på något anmärkningsbart sätt sen förra plattan. Även där var det lite blandad kompott så jag har lite kluven inställning till bandet. Men sångerskan och spelet på harpan är i vilket fall fortfarande väldigt, väldigt bra. Med rätt låtmaterial kan nog bandet kanske så småningom få till en fullträff någon gång i framtiden. Men just nu är inte nivån tillräckligt hög för att ge dem den där riktiga skjutsen i karriären, tycker jag.

Frequency Drift – Last
Gentle art of music

1. Traces
2. Diary
3. Merry
4. Shade
5. Treasured
6. Last Photo
7. Hidden
8. Asleep

http://frequencydrift.com/

 

Betyg: 6/10

Karl-Göran Karlsson

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.