The Kyle Gass Band – Thundering Herd

kyle-gass-band-thundering-herd-2016web

Om den självbetitlade debuten av naturliga skäl andades Tenacious D så står uppföljaren Thundering Herd mer på egna ben. Kyle Gass och hans oerhört talangfulla band har hållit fast vid de humoristiska texterna och blandar gärna in både akustisk gitarr och flöjt som brukligt är men det är mer classic rock nu än tidigare. På debuten fanns det ett par riktiga stänkare varav i alla fall en borde få Ted Nugent avundsjuk och av någon anledning är det just Uncle Ted jag kommer att tänka på mer än en gång när Thundering Herd snurrar på. Man kan säkert blanda ner Aerosmith och flertalet andra gamla amerikanska rockband i mixen också beroende på vilket musiköra man har. Oavsett vad man hör så kan man enkelt konstatera att det är fler elektrifierade riff nu än tidigare. Inledande Cakey är till exempel ett riktigt glädjepiller med en smittsam refräng och Regretta är medryckande bluesrock innan Bro Code tar vid med ett mer akustiskt drivet gitarrspel. Riktigt tungt blir det med Hell (Or High Water) medan Bring Her Back Better är en liten virvelvind och trion Bone, Uncle Jazz och Mike Bray (Don’t Drink the Water) är aningen spretigare. Spretigt, men på rätt sätt, blir det i Gypsy Scroll II: Toot of the Valley där Kyles flöjt ackompanjeras av nästan Iron Maiden galopperande gitarrer. Resterande två låtar, Mamas’ Ma och The Best We Could Do (In the Time Allotted), känns aningen anonyma och inget jag fastnar för direkt. Jag har lite svårt att fastna för Thundering Herd i sin helhet också i och för sig. Det är absolut inte dåligt, jag uppskattar deras humor och det svänger ganska gott emellanåt men skivan känns ändå mer som ett komplement till debuten än en skiva med en egen identitet. Skillnaden mellan de två är att debuten har ett klart starkare låtmaterial men Thundering Herd är definitivt underhållning om man som jag höjde debuten till skyarna.

The Kyle Gass Band – Thundering Herd
Steamhammer/SPV

1. Cakey
2. Regretta
3. Bro Code
4. Hell or High
5. Bring Her Back Better
6. Bone
7. Uncle Jazz
8. Mike Bray (Don’t Drink the Water)
9. Mamas’ Ma
10. Gypsy Scroll II: Toot of the Valley
11. The Best We Could Do (In the Time Allotted)

https://www.facebook.com/kylegassband/

http://thekylegassband.com/

 

Betyg: 6/10

Ulf Classon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.