RPWL – Tales From Outer Space

Så var det då dags för den nionde fullängdaren från debuten för tyska RPWL. Den här gången är det tema science fiction och besök från en annan värld. Det passar ju bra för ett band som sägs spela ”Space Rock” med influenser av framför allt Pink Floyd. Mycket riktigt hör vi också på flera låtar sällsamma elektroniska och psykedeliska ljud som ofta används i Science fiction-sammanhang.

På det tjusiga och actionfyllda omslaget ser vi bandet i serietecknarversion när de anländer till jorden efter en resa genom rymden. Temat på plattan är alltså hur varelser från en annan värld skulle uppfatta jorden och människorna ifall de landar här. I korthet så skulle de sannolikt bli chockade och därefter genast lämna jorden! Det här exemplifieras bäst av låten ”Not Our Place To Be” som enligt min mening faktiskt är den bästa på hela plattan. Ett spännande arrangemang med mycket känsla. Den inleds med skrämmande stråkar (vilka för tankarna till den bestialiska mordscenen i duschen i Hitchcockfilmen ”Psycho”) som sen återkommer i flera sekvenser genom hela låten. En rejält handfast takt genomsyrar låten med några lugnare och välljudande mellanspel. Yogi Langs sång är lysande och passar så bra till det övriga arrangemanget. Och som sagt, de främmande besökarna blir bestörta och refrängen avslutas ”Engines on, this is not our place to be”. Ett särskilt plus skall ges för det avslutande keyboardsolot som verkligen är färgat av det vi hörde från tidiga Pink Floyd innan de slog igenom med sina riktigt stora plattor. 

 Andra låtar som jag vill lyfta fram på plattan är inledningslåten ”A New World” och ”Give Birth To The Sun”. Inledningslåten är en lång och tung låt med det typiska lite släpande rocksoundet som vi så ofta hör från RPWL. Men här har de gjort något med baskompet som jag tycker är extra tungt och stabilt. Sen gillar jag när Yogi Lang får chansen att köra lite Manfred Mann-inspirerade syntsolon på slutet av låten.

Den andra nämnda låten ovan har en vansinnigt vacker inledning med Yogis sång och mycket snyggt keyboard-komp. Men sen avbryts den av ett ganska mediokert och långt instrumentalt mittenparti som lite grand tar udden av låten (dock hör vi ett par snygga och sugande gitarrsolon från Kalle Wallner) innan sången återkommer på slutet. Det kändes lite grand som att denna låt kunde man faktiskt ha gjort något bättre av.

Ytterligare en låt att nämna är ”What I Really Need”. Det här är väl det närmaste vi har en hitlåt vi har på albumet. En snäll men mycket njutbar låt som nog kan tilltala många. Kalle Wallners gitarrsound på denna låt är någon sorts blandning mellan U2s The Edge och David Gilmour. Väldigt snyggt i all sin enkelhet.

Men jag får tyvärr säga att här är några låtar på plattan som jag inte alls tänder på och som jag i det närmaste upplever som tråkiga. Exempelvis den långa ”Light Of The World” känns väldigt ointressant frånsett några fina gitarrpartier från Kalle. Detta gör att jag inte riktigt kan sätta lika högt betyg som för många av de tidigare plattorna från bandet.

RPWL – Tales From Outer Space
Gentle Art of Music

  1. A New World
  2. Welcome To The Freak Show
  3. Light Of The World
  4. Not Our Place To Be
  5. What I Really Need
  6. Give Birth To The Sun
  7. Far Away From Home

www.rpwl.net

www.facebook.com/rpwl.net

Betyg: 7.5/10 

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.