Yngwie Malmsteen – Blue Lightning

Vad hade jag väntat mig, när gitarrfantomen Yngwie Malmsteen släpper en skiva där han hyllar sina hjältar, huvudsakligen via bluestongångar? En nedtonad Malmsteen? Nä, inte direkt, men kanske att han ändå skulle anpassa sitt spel en smula till musiken? Nu blir det inte så, utan Yngwie gör som han alltid gör, alltså löper gatlopp över Stratocasterns strängar, låt vara att det sker på bluesbotten snarare än den neoklassiska grund vi vant oss vid.

Hur blir resultatet? Jodå, är du Yngwie-freak är det bara att slicka i sig. När skivan närmar sig de vanliga Yngwie-områdena smakar speedräkorna gott, och då det gäller att tala Malmsteens musikaliska språk, talar ingen med fetare pondus än Malmsteen själv. I rätt dos uppskattar jag verkligen Malmsteens vansinniga eskapader. Men när Yngwie tillryggalägger Jimi Hendrix ädelsten ”Foxy Lady” i överljudshastighet blir jag mest less. Och nyhetsvärdet i att höra Eric Claptons känslosamma solo i Beatles ”While my guitar gently weeps” utbytt i kaskader av hastighet avtar i takt med halsbryterierna. Yngwie, du har ju en skön ton i ditt spel, och bland kaskaderna av toner kan flera kilo emotion skönjas. Så varför inte vila lite, som variation?

Sången? Yngwie sjunger själv och han gör det helt okej. I bluesidiomet är han rentav bra. Däremot vette fasen om han lärt sig texterna ordentligt. Rolling Stones klassiker ”Paint it black” slarvas igenom. Deep Purples ”Smoke on the water” är överstökad på dryga tre minuter. Eller handlar det om konstnärlig frihet? Trummorna är å sina sidor fult förprogrammerade.

Yngwie Malmsteen – Blue Lightning
Mascot Records

 1. Blue Lightning
 2. Foxey Lady
 3. Demon’s Eye
 4. 1911 Strut
 5. Blue Jean Blues
 6. Purple Haze
 7. While My Guitar Gently Weeps
 8. Sun’s Up Top’s Down
 9. Peace, Please
 10. Paint It Black
 11. Smoke On The Water
 12. Forever Man

Betyg 4/10

Daniel Reichberg

4 svar på ”Yngwie Malmsteen – Blue Lightning”

 1. Kanske dags att börja lyssna på fansen Yngwie? Man kan inte bara tro att man kan ställa ut skorna och ändå prestera hur bra fotbollsspelare man än är.

 2. Helt sjukt att han släpper usla demos på skiva

  Dåligt programmerade trummorY sjunger själv

  Snacka im att slakta sitt varumärke!

 3. Asså den är bättre än dom senaste skivorna.
  Men enligt folk som känner denna gitarr onanist kung så är han överjävligt när inte kameror m. M är på. Och ja lyssna på fansen. Dumpa management bolaget gör det du är menad att göra.

 4. Ja när man nått botten så finns det bara en väg att gå. Och det är igenom botten så att man kan falla en bit till och träffa nästa botten. Pengar och oberoende är livsfarligt för många artister. Tyvärr Yngve, du måste börja umgås med en massa jobbiga producenter och musiker igen. På den nu inslagna vägen gör du bara dina gamla fans förbannade genom att dra dig själv och din historia i smutsen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.