Jordsjø – Nattfiolen

Norska bandet Jordsjø släpper nu sitt andra fullängdsalbum efter plattan ”Jord” som kom förra året. Musiken är naturromantisk och lite mystisk men ändå varm och lättlyssnad. Precis som på ”Jord” så anar man inspiration från Änglagård men även från klassisk folkmusik och brittiska Camel. Jag klagade på lite för mycket Änglagårds-klängande på förra plattan men det tycker jag inte riktigt gäller det nya verket ”Nattfiolen”. Det här beror mycket på en annan instrumentmix och framförallt på flitigt nyttjande av akustisk gitarr, ofta i kombination med flöjt. Det här gillar jag faktiskt skarpt och flera av låtarna är verkligen mycket njutbara.

Favoritlåtarna på plattan är ”Stifinner”och ”Solens Sirkulaere Sang”. Den förstnämnda har verkligen underbara kombinationer av akustisk gitarr och flöjt. Dessutom hör vi mycket fint orgelspel som för mig utan tvivel påminner om Bo Hanssons spel på orgel. Den andra låten är om möjligt ännu mer njutbar i klangerna från gitarr, flöjt och orgel. Jag får lite vibbar av Opeths klassiska album ”Damnation” om det inte vore för flöjten som ju är helt annorlunda. En bit in i låten får vi också höra en väldigt fin kanon mellan flöjt och orgel. Låten avslutas med ett lugnt samspel mellan gitarr och orgel förstärkt med mellotrontoner. Tidvis mäktigt men kanske lite långt.

Även låten ”Till Våren” måste lyftas fram. Tidvis otroligt vacker. Men något man undrar över lite är temat ”Ödegårdar” på denna låt som ju närmast är en kopia på texten i låten ”Bortglömda gårdar” från Johan Brands senaste platta med All Traps On Earth. Bara en tillfällighet? Eller?

Sista låten ”Ulvenatt” för tankarna till Camel och samspelet mellan Peter Bardens och Andy Latimer. Ett särskilt plus också för de avslutande mystiska ljuden från den norska storskogen och myrarna.   

Detta album är verkligen något för er som gillar Änglagård, Camel och Bo Hansson och naturligtvis de norska banden Tusmörke och Wobbler. Norsk högkvalitativ progressiv rock fylld av klassiska orgel- och mellotrontoner men också vansinnigt vackra partier med flöjt och akustisk gitarr. Den norska progressiva rockscenen fortsätter att leverera. Bara att buga och tacka för det!      

Jordsjø – Nattfiolen
Karisma Records

  1. Ouverture
  2. Stifinner
  3. Solens Sirkulaere Sang
  4. Septemberbål
  5. Mine Templer II
  6. Till Våren
  7. Ulvenatt

www.facebook.com/jordsjoe

Betyg: 8.5/10 

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.