RPWL – Live From Outer Space

Tyska RPWL gav sig ut på stor turné (som fortfarande pågår) i Europa efter senaste skivan med titeln ”Tales From Outer Space”. Tyvärr blev det inga spelningar i Norden vilket ju var tråkigt, tycker jag. Studioalbumet, som förklarar lite av titeln på liveplattan, gav jag rätt skapligt betyg här på Artrock.se för ett tag sen. Jag måste säga att jag är imponerad av kvaliteten på deras studioalbum, nu totalt tio stycken. Men frågan är om jag inte är ändå mer imponerad av deras konserter, särskilt efter att ha lyssnat på denna live-release. De spelar mycket trogna versioner av studioinspelningarna men modifierar dem också på ett mycket smakfullt sätt med nya eller omgjorda solon och variationer både här och där. Sången från Yogi Lang är oklanderlig och kompet och solona från Kalle Wallner är knivskarpa med tydliga vibbar av David Gilmour.

På denna live-platta framförs hela repertoaren på det nya albumet och särskilt bra görs låtarna ”A New World”, ”Not Our Place To Be” och ”Give Birth To The Sun”. De två förstnämnda är exempel på deras förmåga att spela riktigt svängig rock med finurliga teman samt den sistnämnda ett exempel på riktigt stämningsfull, atmosfärisk och melodisk rock med mycket känsla. Framförallt inledningen på denna låt är oerhört vacker. Denna variant på s k Space Rock gillar jag skarpt. Ja, på denna senaste platta gör man ju verkligen skäl för namnet Space Rock på många sätt!

Men det är faktiskt inte CD 1 med det senaste albumet som imponerar mest på denna live-platta utan det är CD 2 där ett urval av gamla RPWL-favoriter framförs från hela deras produktion. Här har de verkligen valt ut precis det bästa man komponerat, tycker jag. Naturligtvis finns deras fantastiska genombrottslåt ”Hole In The Sky” med (från debut-plattan ”God Has Failed” från 2000), en låt som jag tycker är helt oemotståndlig och en rejäl flört med (eller hyllning till) musiken från eran med Pink Floyd. Och live-versionen är helt suverän. En annan låt här som de framför mer eller mindre perfekt är deras mycket kritiska låt (mot det militärindustriella komplexet!) ”Masters of War” från plattan ”The RPWL Experience” från 2008. Vilken låt! Helt otrolig ljudmatta med keyboards av Markus Jehle och gitarr från Kalle Wallner. Och sen denna aggressiva sång från Yogi. Skulle vilja påstå att denna live-version är bra mycket bättre än studioversionen. Sen spelar man även deras stora hit ”Roses” som kanske är den låt som de är mest kända för. En känslosam låt om begravning och saknad. Fast här måste jag nog ändå hävda att låten blir ännu bättre med Ray Wilson vid mikrofonen (som på studioalbumet). Som om inte detta räckte så kommer som sista låt ännu en oemotståndlig melodisk rocklåt som kanske inte är like välkänd. Låten ”Unchain The Earth” kommer från koncept-plattan ”Beyond Man and Time” från 2012 som faktiskt var en platta som gick mig förbi helt och hållet. Därför var det närmast en chock att få höra denna suveräna låt som avslutning. Och vilken text! En knytnäve mot världens alla religioner som faktiskt ställer till så mycket elände i världen. Starkt och tänkvärt. Och lyssna på det fantastiska gitarrsoundet från Kalle Wallner och det geniala kompet på keyboards. Svängig Progressive Rock när den är som bäst!

Det finns egentligen bara en sak jag saknar med denna live-platta och det är den stora massans eufori. På något sätt har man mixat ner publikljudet vilket är lite tråkigt. Den här spelningen (på The Culturpodium De Boerderij i Zoetermeer, Nederländerna) fick säkert större bifall än vad denna platta ger vid handen.

Som avslutning skulle jag bara vilja säga att ifall du bara vill köpa en enda platta med RPWL så är det denna. Ett grandiost framförande av senaste studioalbumet och en samling med suveränt framförda gamla RPWL-klassiker. Måtte vi begåvas med fler spelningar i Sverige av detta kompetenta band i framtiden.       

  

RPWL – Live From Outer Space
Gentle Art of Music

CD1
1.News From Outer Space
2.A New World
3.Welcome To The Freak Show
4.Light Of The World
5.Not Our Place To Be
6.What I Really Need
7.Give Birth To The Sun
8.Far Away From Home
CD 2
1.Hole In The Sky
2.Sleep
3.Masters Of War
4.Trying To Kiss The Sun
5.Roses
6.Unchain The Earth

www.rpwl.net
www.gentleartofmusic.com

Betyg: 9/10 

Karl-Göran Karlsson

2 svar på ”RPWL – Live From Outer Space”

    1. Jo, de har blivit ett otroligt bra live-band på sistone. Deras första tre album är helt otroligt bra, därefter har de blandat och gett men senaste plattan är riktigt bra. Lyssna gärna in den första långa låten på Yogi Langs soloplatta också.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.