Arabs In Aspic – Madness and Magic

Norska Arabs in Aspic från Trondheim spelar en utstuderad retroprog från 70-talet och släpper nu sin sjunde fullängdare sen starten. Man skulle kunna karakterisera deras musik som en salig blandning av musik med influenser från exempelvis Genesis, Deep Purple, Gentle Giant, King Crimson, Santana och Frank Zappa plus ett par nävar jazz (enligt min högst subjektiva uppfattning och säkert finns det ännu fler influenser). Musiken skiftar mellan lugna harmoniska partier med mycket akustisk gitarr och keyboards till betydligt tyngre rockpartier. Låter det intressant? Eller börjar ni bli trötta på ”det gamla”? Men rädes icke, jag tror nog ni kommer att gilla det här. Det är en välkomponerad, melodisk och mycket njutbar samling låtar på totalt 47 minuter som serveras.


Själv är jag svag för låtar med mycket Hammondorgel, Moog-liknande keyboards och Mellotronstråkar+flöjter och det finns det gott om på detta album. Lyssna exempelvis på de jättesköna partiet 3 minuter in på första låten (ett parti som återkommer senare efter cirka 5:50). Låt nummer två ”Lullaby for Modern Kids, Part 1” slår an en lite annorlunda ton även om den återanvänder lite teman från den första låten. Lite jazzigt och med sång som för tankarna till Gentle Giant eller varför inte Frank Zappa? Lite mer galet i utförandet utan att vara direkt extrem. Kul sång, framför allt. Låten fortsätter i del 2 med fint Mellotronkomp och skön sång. Men lyssnar man lite noggrannare stämmer den fina stämningen rätt dåligt med textinnehållet som faktiskt är riktigt hemskt. Verkar handla om tankar hos en patologisk mördare. En synnerligen märklig blandning av skön harmoni och hemskheter.


Återigen lite mer jazziga rytmer eller rentav lite latino möter oss sedan i låten ”High-Tech Parent”. Efter den följer så titellåten. En underbar inledning med akustiska gitarrer, psykedeliska ljud och mellotronflöjt. Fin sång följer och lite mer svängiga tongångar. Albumet avslutas sedan med den 17 minuter långa ”Heaven in Your Eye” som jag nog tycker är albumets bästa och mest varierade låt. Inleds med oerhört vackra Mellotronflöjter och orgel innan sång tar vid. Lite tyngre tongångar börjar efter ett par minuter och därefter följer väldigt mycket instrumental grannlåt att njuta av. Och så mycket orgel! Underbart. Vid cirka fem minuter spelar bandet riktigt tung rock och strax efteråt följer ett tämligen obeskrivligt parti med Zappa-inspirerad sång som växer till härligt tung rock med till och med orientaliska inslag. Det här måste höras!


Norsk Prog levererar ånyo en toppenplatta. Det är bara att tacka och bocka!

Arabs In Aspic – Madness and Magic
Karisma Records

  1. I Wov to Thee, My Screen
  2. Lullaby for Modern Kids, Part 1
  3. Lullaby for Modern Kids, Part 2
  4. High-Tech Parent
  5. Madness and Magic
  6. Heaven in Your Eye

http://www.arabs.no

Betyg: 8.5/10

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.