Jakko Jakszyk – Secrets & Lies

Jakko Jakszyk är känd för de flesta King Crimson fans på grund av hans mycket framträdande roll som sångare och gitarrist på de senaste turnéerna med bandet. Trots en inte helt enkel uppgift att som sångare bära och tolka känslan i klassiska verk som exempelvis låtarna ”Starless” och ”Epitath” så skötte han detta mycket bra. Att han dessutom inte är en oäven gitarrist framstod tydligt på turnéerna. Redan som 13-åring föll Jakko för King Crimsons musik men det tog sin tid (ända tills 2013) innan han till slut fick chansen att även bidra personligen till bandets framgångar. Fram till dess hade han hunnit med en hel del med spel i olika band, med olika musiker och genom att släppa ett dubbelt CD-album 2006. Det sistnämnda ledde slutligen till engagemanget i King Crimson eftersom flera av bandmedlemmarna (inklusive Robert Fripp) medverkat på Jakkos soloalbum.

Det nya albumet ”Secrets & Lies” innehåller även bidrag från flera av King Crimsons bandmedlemmar så det är inte utan att intresset var stort när man fick lägga vantarna på Jakkos nya verk. Vi har exempelvis förutom bidrag från Robert Fripp även bidrag från Gavin Harrison,Tony Levin och Mel Collins. Det är ju så att man på sistone har börjat undra hur länge King Crimson skall kunna turnera med enbart gammalt klassiskt material i repertoaren. För mig skulle intresset för att gå på fler konserter helt klart öka om det även fanns en del nyproducerad musik med i låtlistan framöver (ifall det nu blir någon fortsättning). Nu skall jag då genast säga med viss besvikelse att de få låtar på detta album där insatserna från King Crimson-musikerna är väsentliga knappast är av den kvalitet att de verkligen skulle tillföra något i konsertväg. De låtar som spinner på King Crimson-släktskapet är låtarna ”Before I met you”, ”Uncertain Times”, ”Under Lock & Key” (med fina Frippertronics!) och kanske framförallt den avslutande ”Separation”. Den sistnämnda kanske bär det mest typiska King Crimson-soundet av alla. Men det känns tyvärr alltför välbekant och närmast tråkigt för mig.

Det finns en sorts röd tråd genom låtarnas texter som också förklarar albumets titel. Det handlar om svartsjuka och otrohet i relationer och tankarna kring detta. Den klart bästa låten tycker jag är den lugna och fina låten ”The Rotters Club is Closing Down”. Den har en underbar atmosfär med fint gitarrspel och mycket bra sång av Jakko. Lite av samma känsla finns i låtarna ”The Trouble With Angels” och ”Under Lock & Key”. En låt som jag däremot inte alls gillar är låten ”the Borders We Traded” som kompas av något som låter som en Barbershop-kör. Börjar hyfsat men efterhand tycker jag körsången blir mer och mer oharmonisk och tråkig och tidvis närmast falsk. Den låten kunde vi varit utan.

Ett bra album men kanske inte riktigt på den nivå som jag först hade hoppats.

Jakko Jakszyk – Secrets & Lies
InsideOut Music

1.Before I Met You
2.The Trouble With Angels
3.Fools Mandate
4.The Rotters Club Is Closing Down
5.Uncertain Times
6.It Would All Make Sense
7.Secrets Lies & Broken Memories
8.Under Lock & Key
9.The Borders We Traded
10.Trading Borders
11.Separation

www.jakko.com

www.facebook.com/jakkomjakszyk/

Betyg: 7/10

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.