David Crosby – For Free

Vem hade trott, i mitten av 1980-talet, att den dåvarande tunge missbrukaren David Crosby skulle går en ny vår till mötes 30 år in i framtiden? Att han skulle vara astronomiskt mycket mer kreativ än bandbröderna Stephen Stills och Graham Nash, och i full paritet med arbetsmyran Neil Young? Dessutom med genomgående fint material och den karakteristiska tenorstämman i princip i behåll? 

Men just så blev det, och från 2014 års ”Croz” har den tidigare Byrds-medlemmen släppt en rad angenäma plattor, någonstans i skärningspunkten mellan västkustrock och softjazz. Det nya albumet är inget undantag. I en låt som spänstiga ”I think I” hade jag kunnat svära på att Stephen och Graham sjunger kör, om jag inte vetat att de tydligen inte är Davids bästa vänner, nuförtiden. Singellåten ”Rodriguez for a night” lutar åt lättsam jazz, och jag hinner precis skriva att det inte är så konstigt, då Donald Fagen (Steely Dan) varit med och skrivit, när jag får veta att han endast står för texten, och David gjort musiken tillsammans med sonen/keyboardisten James Raymond. Åt jazzen lutar även stycken som ”Shot at me” och ”I won’t stay for long”. Eller är det kanske prog light? Det är inte för inte som Crosby redan tidigt sa sig skriva the weird stuff åt sina band… Albumets titelspår är för övrigt just den finstämda Joni Mitchell-låt som Crosby sjöng redan på Byrds återföreningsalbum från 1973.

I slutändan tycker jag trots allt inte att ”For Free” når upp till samma höjder som ”Lighthouse” (2016) eller ”Sky Trails” (2017), men likafullt är albumet en synnerligen njutbar stund på jorden. 

David Crosby – For Free
BMG

River Rise
I Think I
The Other Side Of Midnight
Rodriguez For A Night
Secret Dancer
Ships In The Night
For Free
Boxes
Shot At Me
I Won’t Stay For Long

www.facebook.com/OfficialDavidCrosby

Betyg: 7/10

Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.