The Flower Kings – Space Revolver 2022 reissue

När jag medverkade i boken ”Från Abba till Monica Z: 377 svenska plattor” för sex år sedan var The Flower Kings 2000-släpp ”Space Revolver” ett av de album jag mer eller mindre krävde att få skriva om. Varför? Jo, inte bara för att jag tycker ”Space revolver” är juvelen i Blomsterkungarnas krona. Nej, jag håller den som det allra bästa albumet på våran sida millenniestrecket, alla kategorier.  ”Space Revolver” kan beskrivas som Flower Kings ”Sgt Pepper” – en kavalkad låtar nästan utan uppehåll, och i mångskiftande stilar. ”I am the sun” blandar Black Sabbath med fjäderlätta passager. Härefter infaller en kort smygfusion (”Dream on Dreamer”), sedan keyboardisten Tomas Bodins virvlande instrumental ”Rumble Fish Twist”, som sliter än hit, än dit. Strax hör vi ”Monster within” (mera metal, hätskt avbrutet av ett stycke på kyrkorgel), frejdiga ”Chicken Farmer Song”, Disney-proggen ”Underdog”, sångaren Hasse Fröbergs söta lägereldsvisa ”You don’t know what you’ve got”, progorgien ”Slave to Money”, ”A king’s prayer” som driver mig till tårar redan innan Roine Stolt gör the gitarrsolo of his lifetime (vid 5:20 ut-floydar han David Gilmour), och slutligen kommer ”I am the sun” tillbaka. Fåglarna kvittrar, Bodin väljer Mellotronljudet, Roine sjunger som Allan-i-Dalen. And I’m free as a….fish! La Grand Finale. I långsamt majestät lämnar Flower Kings oss för den här gången. Allt slutar med att den vid tiden nykomne basisten Jonas Reingold tar riffet en allra sista gång, som att han inte vill att det ska ta slut. Det vill inte jag heller, för ”Space Revolver” är verkligen en lisa för själen. En jordbävning för sinnet. 

I den här nyutgåvan har bandets mainman Roine Stolt remastrat hela klabbet samt gjort nya mixar på tre av låtarna. Vad gäller remastringen tycker jag musiken ges ett mer analogt, varmt ljud än den gamla cd-skivan. Remixen märker jag emellertid inte jättemycket av. Hasse Bruniussons slagverk i ”Monster within”, drillande sologitarrer i ”Chicken farmer song” och balla syntheffekter i ”A king’s prayer” är väl de tydligaste skillnaderna. Intressant förresten, att ha albumet på vinyl. Det stora formatet gör det nygamla omslaget rättvisa, men det blir i förstone lite rumphugget att tvingas byta skivsida där man är van vid ett obrutet flöde av musik. Å tredje sidan innebär detta också att somliga låtar hamnar i ett fokus som de tidigare inte skämts bort med. 
Fotnot: Den omnämnda boken ”Från Abba till Monica Z: 377 svenska plattor” kan fortfarande beställas, exempelvis här:

The Flower Kings – Space Revolver 2022 reissue
InsideOut/Sony Music

I Am The Sun Pt. 1 (2022 Remaster)
Dream on Dreamer (2022 Remaster)
Rumble Fish Twist (2022 Remaster)
Monster Within (2022 Remaster)
Chicken Farmer Song (2022 Remaster)
Underdog (2022 Remaster)
You Don’t Know What You’ve Got (2022 Remaster)
Slave to Money (2022 Remaster)
A Kings Prayer (2022 Remaster)
I Am The Sun Pt. 2 (2022 Remaster)

https://www.facebook.com/TheFlowerKings

Betyg: 10/10


Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.