Richard Wright – Wet Dream (återutgåva 2023)

När Syd Barrett utfasades ur Pink Floyd var det inte alldeles säkert vem som skulle axla ledartröjan. På albumet ”A saucerful of secrets” (1968) skrev keyboardisten Richard Wright två låtar mot basisten Roger Waters tre, och de kringliggande åren skapade Wright örhängen som ”Paintbox”, ”It would be so nice” och den monumentala ”Summer 68”. Tio år senare, och det hade varit ett radikalt annorlunda Pink Floyd ifall Wright, och inte Waters, tagit makten. Detta hörs redan i detta albums öppning ”Mediterranean C” som ligger ljusår från den depressiva cynismen hos Pink Floyds samtida album ”Animals” och ”The wall”. Istället hör vi Medelhavets värme förmedlad via Mel Collins saxofoner och Snowy Whites gitarr. Påföljande stycken som ”Against the odds” ”Summer elegy” eller ”Holiday” liknar visserligen Pink Floyd, men det är snarare på ”Atom heart mother” eller ”Meddle” (1970) som de hade kunnat göra sig hemmastadda. Till skivans höjdpunkter hör ”Cat cruise” (soft jazzrock med skönt piano) och ”Funky deux”, ett funkigt stycke med delikata solon från Collins och White, allt på en bekväm bädd av sirliga synthar.

Lagom till vad som skulle ha blivit Wrights 80-årsdag (han avled 15 september 2008) har Steven Wilson gjort en nymix av albumet, och det låter verkligen fräscht. Klara, tydliga instrument i en varm och tidlös ljudbild. Något annat som förändrats är omslaget, men här är jag skeptisk. Originalets flashiga Hipgnosis-illustration passar musikens elegans bättre än den nya designens visserligen vackra minimalism.

Så – hur står sig ”Wet dream”? Tja, jag tycker trots allt ”Animals” och ”The wall” platsar bättre som Pink Floyd-album. Men denna återutgåva blir en tacknämlig påminnelse om vilket varmt och skönt album ”Wet dream” är. Det är sorgligt att stämningarnas trollkarl Richard Wright endast fick ur sig ett album till (”Broken China” 1996).

Richard Wright – Wet Dream
Warner Music Scandinavia

1 Mediterranean C 3:54
2 Against The Odds 3:57
3 Cat Cruise 5:48
4 Summer Elegy 4:59
5 Waves 5:12
6 Holiday 6:13
7 Mad Yannis Dance 3:19
8 Drop In From The Top 3:29
9 Pink’s Song / Words By – Juliette Wright 3:29
10 Funky Deux 5:03

Betyg: 7/10

Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.